Cât timp trebuie să ţii alimentele în congelator

Alimentele pot fi ţinute în frigider şi congelator o perioadă nedeterminată, dar gustul şi calitatea lor vor fi afectate în cele din urmă. Dar, cum fiecare produs are un termen de valabilitate, iată de ce trebuie să ţii cont.
Ce alimente sunt în general depozitate în congelator
Alimentele care pot fi puse în congelator pot include ouă, carne de pasăre, cârnaţi, carne de porc, supe, legume, peşte şi altele.
Ce alimente nu ar trebui să depozitezi în congelator
Această listă include cafea, budincă, salată, băuturi carbogazoase, cartofi, maioneză, smântână, creme, mere, pepeni, vinete, printre altele.
Potrivit dieteticianului şi nutriţionistului, dr. Sunali Sharma de la spitalul Amandeep, India: ”Mâncarea gătită sau nefiartă, depozitată într-un congelator ar putea fi păstrată pentru totdeauna, dar gustul se schimbă radical. Când acestea sunt scoase, dezgheţate şi gătite, dispar prospeţimea, aroma şi textura alimentelor”.
În schimb, iată care este perioada de valabilitate pentru majoritatea alimentelor.
Ouă
Ouăle crude nu trebuie depozitate în congelator. În plus, nici ouăle fierte nu ar trebui puse în congelator deoarece acestea nu vor îngheţa. Ouăle se ţin doar în frigider!
Carne
Carnea proaspătă de pui (întreagă) poate fi ţinută în congelator aproximativ un an, în timp ce carnea de pui tăiată şi pusă separat poate sta până la nouă luni. Celelalte tipuri de carne pot fi depozitate cel mult 6 luni.
Sucuri şi legume fierte
Legumele sau sucurile adăugate în supe sau tocăniţe pot până la 2-3 luni în congelator şi nu mai mult de 3-4 zile în frigider.
Fructe
Dacă vrei să îngheţi fructe proaspete, să ştii că le poţi ţine în congelator până la 4 luni, dar există o problemă. Acestea îşi pot pierde complet gustul, aroma şi proprietăţile.
Îngheţata
Îngheţata poate fi ţinută în congelator până la două luni. Dar dacă cutia este deschisă, ea trebuie consumată în cel mult o săptămână. Îngheţata este pe bază de produse lactate, iar acest lucru creşte riscul de dezvoltare a bacteriilor care cauzează probleme digestive.