Căţei cu faţa boţită
De talie mică, medie sau mare, căţeii cu faţa boţită au atât de multe cute pe cap încât ai putea să juri că nu-s reali. Deşi unii par şifonaţi de la somn, iar alţii drăgălaşi ca nişte jucării de pluş, fiecare rasă are particularităţile sale.
Mopsul, mic şi iubitor
Cunoscut şi sub denumirea de Pug,mopsul face parte dintr-o rasă veche de peste 2000 de ani,originară din China. Mic ca dimensiune,cu capul mare şi cu o frunte ridată,cu pliuri adânci,are ochii mari şi rotunzi,fiind foarte atent la tot ceea ce mişcă în jur. Este extrem de jucăuş,inteligent,sensibil şi foarte devotat stăpânului,de aceea devine uşor gelos. Iubeşte copiii şi este prietenos cu străinii,aşa că este potrivit ca animal de companie.
Shar-pei,cu blana ca şmirghelul
Căţeii din rasa Shar-pei,originari din China,sunt uşor de recunoscut datorită cutelor accentuate de pe piele. Termenul Shar-pei s-ar putea traduce ca „blană ca şmirghelul”. Suntcâinide talie mare,cu corp pătrat,puternic şi cu un bot lat,turtit. Caracteristicile lor fizice sunt pielea ridată,blană aspră,limba de culoare albastră şi coada răsucită. Au un temperament puternic,dominant,fiindcă rasa a fost creată pentru pază şi lupte. Încăpăţânaţi,singuratici,sunt devotaţi stăpânilor,dar precauţi cu străinii. E bine să fie dresaţide mici,de către o persoană cu experienţă.
Mastifful, uriaşul ridat
Foarte afectos şi prietenos cu stăpânii şi cu familia în care creşte,Mastifful se încadrează în categoria câinilor de talie mare. Are un aer demn,este curajos,masiv,puternic,musculos,putând depăşi cu uşurinţă 70 kg în greutate. În anii ’80,un Mastiff numit Zorba a intrat în Cartea Recordurilor,cu o greutate de aproape 150 de kg! Nu e de mirare deci că rasa – care are o vechime considerabilă- a fost destinată pazei şi luptelor. Exemplarele tipice au capul mare,pătrăţos,cu fruntea ridată. În ciuda aspectului fioros,temperamentul lor natural este blând,liniştit şi pot fi antrenaţi pentru a fi extrem de ascultători.
Bulldogul englez,mascota Marii Britanii
Bulldogul englez este o rasă rară foarte populară şi iubită în Anglia. Deşi de talie medie – cântăreşte în jur de 18 kg-şi nu foarte înalt,are corpul pătrăţos,îndesat,cu picioare scurte şi musculoase. Capul este mare,cu fruntea plată şi ridată. Are botul scurt şi lat,cu nas cârn,iar maxilarul inferior este mai proeminent. Deşi astăzi este apreciat pentru blândeţea şi sensibilitatea lui,cu două secole în urmă era folosit pentru lupte sângeroase cu alte animale. Este credincios familiei şi grijuliu cu copiii,fiind apreciat pentru curajul şi vioiciunea lui.
Dog de Bordeaux, inimă de aur
Originar din Franţa,este un câine de talie mare şi face parte din familia Mastiffului. Se spune că strămoşii lui erau câinii de luptă romani. De-a lungul vremurilor,a fost folosit pentru pază dar şi în lupte sângeroase cu alte animale – din fericire,azi interzise. Afişează un aer impunător,şi are un corp musculos,atletic. La fel ca Mastifful,are capul mare,lat,cu bot scurt şi maxilar inferior ieşit în afară. Cutele din jurul ochilor şi botului îi accentuează aerul neprietenos. Totuşi,Dogul de Bordeaux este un câine liniştit şi echilibrat. E inteligent, devotat stăpânului şi protector faţă de copii. E însă dominant faţă de alţi câini.