Ce ingrediente să eviţi dacă ai sindrom metabolic

1 78055 original jpg jpeg

Un sindrom metabolic se referă la o sumedenie de simptome de care ar trebui să ai grijă, dacă nu vrei să te lovească problemele de circulaţie, diabetul sau chiar infarctul.

Simptomele diferă de la persoană la persoană, dar, totuşi, unele sunt aceleaşi la mai toată lumea. De exemplu, dacă iei în greutate mai repede decât de obicei, se cheamă că manifeşti un sindrom metabolic. Dacă încep să-ţi apară coşuri pe faţă sau în alte zone ale corpului, ai grijă să nu fie un simptom metabolic. Adică supraveghează-ţi alimentaţia câteva zile şi vezi ce se-ntâmplă. În plus, ai grijă la ce conţin alimentele şi citeşte eticheta aia, că nu degeaba o scrie cineva!

Îndulcitorii falşi

Acum câteva zeci de ani, trendul în industria de băuturi şi mâncare erau alimentele cu îndulcitori. Acum nu mai e chiar aşa. Îndulcitorii artificiali au căpătat nume, au ieşit la suprafaţă. Acum ştim de aspartam, de sucraloză (E 955 – foarte periculos!) şi de zaharină. Cu toate astea, să ştii că mai e mult până să se determine dacă e bine să înlocuieşti dulcele-dulce cu dulcele artificial, doar ca să eviţi câteva grame. Chiar şi ei îngraşă, aşa că nu te baza că dacă-ţi pui sucraloză în cafea, gata, din start, ai evitat nişte calorii. Nu e aşa.

Era o vreme când doar oamenii care ţineau dietă obişnuiau să bea băuturi dietetice (adică fără zahăr). Acum, multe dintre aceste băuturi se prezintă publicului în ambele forme – dietetică şi, să-i zicem, „normală“. De exemplu, nu e încă destul de clar dacă înlocuirea zahărului cu sucraloza previne într-adevăr acumularea de kilograme, dar în mod cert poţi săo dai în diabet de tip II. În loc să te expui unor boli aiurea-n tramvai, mai bine rămâi cu apa şi cu ceaiul verde neîndulcit.

Grăsimile trans

Grăsimile trans se găsesc în alimente care folosesc uleiuri hridrogenate, iar folosirea lor îndelungată duce la probleme cu inima şi cu greutatea. Acum câţiva ani, firmele au încercat să scoată din alimente grăsimile trans. Problema e că, deşi le-au eliminat, au înlocuit aceste grăsimi cu altele şi mai nocive. De exemplu, se găsesc grăsimi în trans în bunătăţile de la patiserie. Aşa că, data viitoare când îţi iei un pateu cu brânză, gândeşte-te de două ori!

Dulciurile rafinate

Consumul exagerat de dulciuri rafinate şi de carbohidraţi poate să afecteze nivelul de insulină din corp, supunându-te, astfel, risculuiu de a dezvolta diabet de tip II sau sindrom metabolic. Poţi să câştigi în greutate şi să ai probleme cu oasele, articulaţiile şi muşchii. Ai grijă!

Alcoolul

Multe culturi din lume prezintă consumul de alcool ca pe un lucru acceptabil şi dezirabil dacă vrei să-ţi faci prieteni. Dar consumul de alcool, mai ales în exces, pune o presiune foarte mare pe corp. În primul rând îngraşă, pentru că are multe calorii, apoi – îţi măreşte ritmul cardiac. Evită alcoolul!

Mâncărurile foarte procesate

Dacă ai fost diagnosticată cu sindrom metabolic, aruncă-ţi din frigider toate mâncărurile semiprocesate, fie că sunt în cutie, în pungi, în orice. De obicei, aceste mâncăruri sunt pline de sare, zahăr şi conservanţi.