Ce trebuie să ştii despre centrala termică

1 65985 original jpg jpeg

Omul gospodar îşi pune vara centrală termică... Dacă vrei să instalezi o astfel de centrală, ar trebui să ştii câteva lucruri înainte de-a o cumpăra.

Puterea centralei

Calculul pentru dimensio­narea centralei se face ţinând cont de suprafaţa şi de înălţimea casei (numărul de metri cubi care trebuie să fie încălziţi),numărul de calorifere,de băi şi de persoane,dacă blocul este izolat termic sau nu şi,la final,de ce sumă dispui pentru achiziţia ei. Este bine să discuţi cu un specialist,eventual chiar cu firma care va executa lucrarea.

Paşi de urmat pentru debranşare

Acordul scris al Asociaţiei de proprietari şi al vecinilor de apartament.

Înştiinţarea furnizorului de căldură cu 30 de zile înainte. Cu acordul scris de la Asociaţie,mergi la Secţia de Termoficare de care aparţii pentru întocmirea devizului de pla­tă pentru debranşare.

Cu dovada plăţii devizului,Secţia de Termoficare va întocmi un Proces verbal de debranşare. Aceşti paşi se fac în perioada de vară,când instalaţia este golită.

Costurile de debranşare diferă în funcţie de numărul de etaje ale blocului şi de tipul de legături folosite pentru de­branşări,variind între 47 şi 85 de lei/calorifer,fără TVA.

Cum faci economii

Pentru un apartament cu 3-4 camere,este suficientă o centrală de 24 KW.  Nu uita să instalezi şi un termostat sau un cronotermostat,cu ajutorul căruia poţi regla temperatura din casă după nevoile sau după programul tău. De asemenea,robineţii termostatului îţi permit reglarea temperaturii în fiecare cameră.