Cele mai bizare creaturi din lume
La nivel global, există aproximativ 2800 de specii şi subspecii de animale ameninţate cu dispariţia. Unele dintre ele sunt cu adevărat neobişnuite!
Axolotl,peştele umblător
Arată ca un personaj Pokemon,dar,de fapt,este o mică salamandră care se găseşte în multe lacuri din Mexic,în America de Sud. Este o specie nepericuloasă care îşi poate regenera membrele. Nu are pleoape şi poate fi atât de culoare neagră,cât şi albinos.
Pangolin,mamiferul cu armură
Este mamiferul acoperit cu solzi protectori de cheratină-şi o limbă îndeajuns de lungă pentru a se hrăni cu termite şi furnici. Este o specie pe cale de dispariţie,atât din cauza despăduririlor masive,cât şi pentru faptul că armura lui şi carnea sunt folosite în medicina tradiţională asiatică. Este cel mai braconat mamifer din lume.
Proboscis,maimuţa cu nasul lung
Această primată cu nasul lung populează junglele şi pădurile de mangrove din Borneo,în Asia de Sud. Neobişnuit este nu numai aspectul ei,ci şi modul în care se hrăneşte. Preferă fructele necoapte poate pentru că,instinctiv,şi-a dat seama că îi fac mai bine decât cele coapte care fermentează şi-i provoacă o balonare gravă,chiar fatală. Nasul nu este inutil,ba chiar este un semn de eleganţă pentru domnii din această specie. Doamnele îşi aleg partenerii în funcţie de lungimea nasului – fiindcă,se crede,cu cât nasul e mai lung,cu atât sunetele emise de masculi pentru a face curte femelelor sunt mai sonore. Din cauza defrişărilor şi a braconajului,şi această specie este pe cale de dispariţie.
Delfinul Irrawaddy,rudă cu balena ucigaşă
Această specie,asemănătoare cu delfinul alb,îşi duce traiul în apropierea litoralului şi estuarelor din Asia de sud-est. Din punct de vedere genetic,este înrudit cu balena ucigaşă. Nu doar forma capului diferă de cea a delfinilor,ci şi felul în care comunică:folosesc clicuri şi bâzâituri pentru a se înţelege. Reprezintă o specie în pericol critic de dispariţie:sub 85 de exemplare au mai rămas în râul Mekong din Asia.
Dragonul de mare tip frunză,camuflaj perfect
Are ceva din forma dragonilor din mitologia chineză,dar ia şi aspectul unor alge marine plutitoare,cu extensii lungi de-a lungul întregului corp. Acestea nu-i folosesc doar pentru a se împinge prin apă,ci sunt şi un mijloc de camuflaj. Deşi se hrăneşte cu peşti mici,vietatea nu are dinţi. Similar căluţilor de mare,cu care se înrudeşte,masculul incubează ouăle şi le eliberează în apă după 4-6 săptămâni. Dragonul-frunză îşi duce traiul în zona coastei sudice şi vestice a Australiei,în ape nu foarte adânci.
Ornitorincul,un mamifer veninos
Este o vietate arhaică,semiacvatică,care trăieşte în Australia şi Tasmania. Este singurul mamifer care depune ouă în loc de a naşte pui vii – însă micuţii sunt hrăniţi cu laptele matern. Deşi e un animal cu sânge cald,îşi poate schimba temeratura în funcţie de cea a mediului ambiant. Este şi una din puţinele specii de mamifere veninoase. Masculul are membrele din spate dotate cu o pereche de pinteni,prin care poate secreta o toxină puternică,dacă se simte ameninţat. Otrava nu e letală pentru om,dar dă dureri severe,care pot dura săptămâni la rând.
Gerenuk,antilopa cu capul mic
Amuzantă prin aspectul ei,gerenuk este o specie de antilopă cu capul disproporţionat de mic faţă de restul corpului,dar cu urechile deosebit de mari. Se poate ridica pe picioarele din spate şi ajunge la crengi înalte şi de 8 metri,întinzându-şi gâtul şi trăgând ramurile în jos cu ajutorul membrelor anterioare.