Cele mai frumoase flori-clopoţel

1 65170 original jpg jpeg

Florile cu care seamănă clopoţeii sunt frumoase şi îţi înveselesc casa. Poţi să optezi pentru gingaşele campanule sau pentru coloraţii cerceluşi.

Campanulele, clopoţeii violet aprins

Cunoscute  şi drept Clopoţelul italian sau Steaua Mariei, campanulele pot fi cultivate atât în ghivece, în interior, cât şi în grădină. Fac parte din familia Campanulaceae şi au o înălţime cuprinsă între 20 şi 60 de centimetri,  în funcţie de soi. Există mai multe varietăţi, unele anuale, altele perene sau bianuale. Le plac răcoarea şi locurile luminoase, însă nu în bătaia direct a razelor soarelui, aspecte de care să ţii bine cont atunci când le plantezi. Campanulele înfloresc din iunie şi până în luna septembrie.

Nu trebuie udate în exces

Campanulele au flori de culoare violet aprins, dând un aer vesel locului în care sunt plantate.  Planata se simte excelent în locurile răcoroase, nu le place căldura excesivă.

Trebuie udată cu regularitate, însă să ai grijă să nu pui apă în exces, ca să nu putrezească rădăcinile. Dacă o plantezi în grădină, are nevoie de un sol bine drenat. Pentru a prelungi perioada de înflorire trebuie îndepărate florile şi frunzele uscate. Înmulţirea se face prin butaşi, prin seminţe sau prin divizare.

Cerceluşii iubesc lumina

Şi florile delicate, siclam, albe, roşii sau lila ale cerceluşilor imită perfect un clopoţel. Plantei i se mai spune şi Fuchsia, după cel care i-a dat numele, botanistul german Leonard Fuchs.

Ghivecele trebuie ţinute în locurile luminoase din casă, iar temperatura ideală este cuprinsă între 18 şi 21 de grade Celsius. Are nevoie de lumină, dar trebuie să fie sub bătaia directă a razelor soarelui.

Se înmulţeşte prin butaşi

Cerceluşii se udă o dată la două zile, dar nu înainte de a verifica dacă pământul este încă umed. Udarea în exces, cât şi udarea insuficientă vor dăuna plantei, mai ales dacă are boboci, căci aceştia vor cădea înainte să înflorească. Pentru ca florile să reziste mai mult timp, foloseşte fertilizant de aproximativ două ori pe lună. În sezonul rece, planta nu se udă decât dacă pământul este complet uscat. Cerceluşii se înmulţesc atât prin butaşi, cât şi prin seminţe.

INFO

Nu muta ghiveciul cu cerceluşi la perioade scurte de timp, pentru că acest lucru duce la pierderea rapidă a bobocilor şi a florilor.