Cum a apărut maşina de spălat

1 73539 original jpg jpeg

Rareori lipseşte din vreo gospodărie – nici nu ne putem imagina cum ar arăta viaţa noastră fără maşina de spălat. Dacă te-ai întrebat vreodată cum a apărut, trebuie să ştii că aparatul nu poate fi atribuit unui singur inventator.

Electrocasnicele moderne funcţioneaza brici,printr-o simplă apăsare de buton. Spălatul rufelor – fără să fii nevoită să le laşi la înmuiat ore în şir,să le săpuneşti,să le storci de mână – nu face excepţ­ie,iar pentru majoritatea gospodinelor,maşina de spălat este o adevărată binecuvântare.

Metode tradiţionale de curăţat

În trecut,oamenii obi­şnuiau să îş­i spele hainele lovindu-le de pietre mari de râu sau să le frece cu nisipuri abrazive,pentru ca apoi să le înmoaie ş­i să le clătească în apele râurilor sau lacurilor. În Roma antică,de exemplu,oamenii î­şi spălau rufele folosind pe post de săpun cenuş­a rămasă de la animalele sacrificate zeilor. În satele româneş­ti,rufele se aduceau la râu în covată,se săpuneau cu le­şie sau cu săpun de casă,se băteau cu maiul (un ciocan din lemn lăţit la un capăt,ca o minilopată). În alte zone,gospodinele foloseau un grătar din lemn,pe care frecau energic hainele. În nordul ţării,s-a păstrat până azi un soi de maş­ini primitive de spălat,amplasate pe râurile repezi de munte,care foloseau forţa apei pentru a curăţa ţesăturile mari din gospodărie:covoare,cergi.

Primul tambur acţionat manual

În timp,lucrurile au evoluat. În 1851,americanul James King a descoperit ­şi a patentat prima maş­ină de spălat care folosea un tambur,acea piesă cilindrică în care se învârt piesele de îmbrăcăminte. Maş­inăria era acţionată manual. Mai târziu,în 1858,William Blackstone din Indiana a construit un dispozitiv de curăţare,menit a-i u­şura sarcinile domestice soţiei sale. Potrivit speciali­ştilor,aparatul poate fi considerat prima maş­ină de spălat oficială.

Intră în joc energia electrică

În anul 1908,compania Hurley Machine Company din Chicago a inventat Thor,prima maş­ina de spălat acţionată de energie electrică. Invenţia avea o cuvă galvanizată ş­i un motor electric. Cele dintâi modele – am putea sa le numim bunicuţele maş­inilor de spălat din zilele noastre – aveau mecanisme de fontă montate pe capacul cuvei. Tocmai acest lucru le facea grele ş­i voluminoase. Primii detergenţi pentru maşinile de spălat au fost inventaţi doar după 8 ani,în 1916,în vreme ce prima ma­şină de spălat automată a văzut lumina zilei abia în 1937.

Îngrijorările fabricanţilor

Din punct de vedere al tehnologiei,producătorii se confruntau cu destul de multe provocări la început. De exemplu,pe lângă faptul că trebuiau să descopere o metodă prin care să transfere puterea de la motor către mecanismul ma­şinii de spălat,trebuiau să se asigure că cel care folosea aparatul nu se electrocuta. Pentru a preveni acest lucru,statorul ş­i rotorul au fost închise într-o carcasă dotată cu un ventilator,pentru a preveni supraîncălzirea.

Îmbunătăţiri pe bandă rulantă

Pentru a satisface nevoile clienţilor din acele vremuri,trebuia dezvoltată o tehnologie care să permită spălarea hainelor fără ruperea lor. Asta însemna că aparatul trebuia să funcţioneze la viteze diferite,pentru a se adapta diverselor tipuri de ţesături. Pentru a depăş­i această problemă,au fost create maşinile de spălat cu agitator mecanic. Cuva acestora fie seşmi­ca în timpul spălării,fie avea un accesoriu mobil plasat în interior,pentru a agita apa.

Funcţiuni moderne

La începutul anilor ’20,adăugarea unei pompe de golire cu motor a însemnat o evoluţie,iar invenţia se apropia de maş­inile automatizate pe care le vedem în zilele noastre. Urmatoarea funcţie a fost montarea unui dispozitiv cu ceas,care le permitea clienţilor să seteze maş­ina de spălat. Ce însemna asta? Ciclul de spălare era cronometrat,iar aceasta funcţiona o perioadă de timp prestabilită,fără să fie nevoie de supraveghere constantă.

5 butoane care au făcut istorie

La începutul anilor ’50,mulţi producători americani î­şi dotaseră deja maş­inile de spălat cu funcţia de uscare a hainelor prin miş­cări rapide de rotire. În 1957,compania General Electric a produs o maş­ină de spălat cu 5 butoane,pentru a controla temperatura de spălare,temperatura de clătire,viteza de agitare ­şi viteza de centrifugare. Treptat,au fost adăugate ­şi mai multe funcţii.

Ştiai că...

...se crede ca maşina de spălat a făcut mai multe pentru emanciparea femeii decât metodele contraceptive? Acest aparat le-a determinat pe reprezentantele sexului slab să câ­ştige mai mult timp ş­i le-a deschis accesul masiv pe piaţa muncii.

Citeşte şi:Ai un frigider urât? 4 metode ieftine să-i dai o nouă înfăţişare

7 idei creative pentru înveselirea locului preferat din casăRecente

mamă alergică la copil  sursa   Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange  jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii  Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg