Cum citim corect etichetele produselor

1 75726 original jpg jpeg

Potrivit unui studiu realizat de o companie de cercetare, trei din zece români nu citesc eticheta produselor pe care le cumpără şi nici informaţiile despre valorile nutriţionale. Printre acestea se regăsesc produsele alimentare, dar şi sucurile sau mousse-urilor.

Indiferent de ce produs este vorba, este important să citim etichetele pentru a fi siguri că facem alegerile potrivite şi sănătoase. Şerban Damian, medic de familie, nutriţionist sportiv şi expert în cadrul campaniei „Mousse şi suc 100% - aici sunt vitaminele isteţe!” ne explică ce trebuie să fie inscripţionat pe etichetele sucurilor şi cum le alegem pe cele sănătoase. 

Sucurile de fructe din magazine

Legislaţia Uniunii Europene îi obligă pe producătorii de sucuri să includă pe etichetele produselor informaţii precum denumirea sau tipul de suc, numele şi adresa producătorului, a importatorului sau a distribuitorului, data de expirare, cantitatea, condiţiile de depozitare şi nu în ultimul rând, ingredientele şi tabelul cu valorile nutritive medii pentru 100 ml de suc”, menţionează Şerban Damian.

Sucurile sunt definite ca produse obţinute din fructe coapte şi sănătoase, proaspete sau conservate, având culoare caracteristică, aromă şi gust tipic fructului din care provine. Acestea sunt clasificate şi în funcţie de modul în care sunt obţinute.

sucul obţinut din concentrat este practic un suc la care a fost adăugată apă, după ce iniţial a fost eliminată. Un astfel de proces de producţie facilitează ambalarea şi permite procesarea fructelor când sunt mature şi pline de aromă.

Un alt tip de sucuri sunt sucurile NFC (neobţinute din concentrat), care sunt produse direct din fructe şi au un termen scurt de conservare. Merită subliniat că toate tipurile de sucuri au valori nutriţionale şi beneficii asupra bunăstării.

Şerban Damian ne explică care este numărul de adaosuri ce pot fi folosite în sucurile de fructe: „Datorită unei decizii a CE, sucurilor 100% de fructe nu le poate fi adăugat zahăr. Totodată, este important să ne amintim că există sucuri 100% care nu conţin zahăr adăugat, coloranţi, conservanţi sau aditivi alimentari, iar acestea reprezintă o alegere sigură.”

Eticheta unui suc trebuie să includă şi tabelul cu valorile nutritive pentru 100 ml de produs, iar indicatorii inscripţionaţi pe ambalaj sunt valoarea energetică, conţinutul de proteine, glucide, zaharuri, lipide, acizi graşi săturaţi, fibre etc.

Un alt element important este atât termenul de valabilitate, care este stabilit de fiecare producător, cât şi condiţiile de depozitare sau păstrare imediat după ce a fost desfăcut. Termenul de valabilitate al unui suc poate fi mare, însă trebuie să ţinem cont de modul în care a fost produs. Dacă acesta a fost pasteurizat putem ştii că este supus acestui proces pentru a oferi rezistentă, în acelaşi timp pentru a creşte calitatea şi a prelungi durată de viaţă la raft.

„Recomand să alegem sucurile 100%, care nu conţin zahar, îndulcitori adăugaţi, conservanţi sau coloranţi şi nici alte substanţe care nu există în mod natural în fructe”, adaugă Şerban Damian.

Credit foto: www.prweb.com



Recente

Rulada cu nuci si scortisoara  Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg