Cum citim corect etichetele produselor

1 75726 original jpg jpeg

Potrivit unui studiu realizat de o companie de cercetare, trei din zece români nu citesc eticheta produselor pe care le cumpără şi nici informaţiile despre valorile nutriţionale. Printre acestea se regăsesc produsele alimentare, dar şi sucurile sau mousse-urilor.

Indiferent de ce produs este vorba, este important să citim etichetele pentru a fi siguri că facem alegerile potrivite şi sănătoase. Şerban Damian, medic de familie, nutriţionist sportiv şi expert în cadrul campaniei „Mousse şi suc 100% - aici sunt vitaminele isteţe!” ne explică ce trebuie să fie inscripţionat pe etichetele sucurilor şi cum le alegem pe cele sănătoase. 

Sucurile de fructe din magazine

Legislaţia Uniunii Europene îi obligă pe producătorii de sucuri să includă pe etichetele produselor informaţii precum denumirea sau tipul de suc, numele şi adresa producătorului, a importatorului sau a distribuitorului, data de expirare, cantitatea, condiţiile de depozitare şi nu în ultimul rând, ingredientele şi tabelul cu valorile nutritive medii pentru 100 ml de suc”, menţionează Şerban Damian.

Sucurile sunt definite ca produse obţinute din fructe coapte şi sănătoase, proaspete sau conservate, având culoare caracteristică, aromă şi gust tipic fructului din care provine. Acestea sunt clasificate şi în funcţie de modul în care sunt obţinute.

sucul obţinut din concentrat este practic un suc la care a fost adăugată apă, după ce iniţial a fost eliminată. Un astfel de proces de producţie facilitează ambalarea şi permite procesarea fructelor când sunt mature şi pline de aromă.

Un alt tip de sucuri sunt sucurile NFC (neobţinute din concentrat), care sunt produse direct din fructe şi au un termen scurt de conservare. Merită subliniat că toate tipurile de sucuri au valori nutriţionale şi beneficii asupra bunăstării.

Şerban Damian ne explică care este numărul de adaosuri ce pot fi folosite în sucurile de fructe: „Datorită unei decizii a CE, sucurilor 100% de fructe nu le poate fi adăugat zahăr. Totodată, este important să ne amintim că există sucuri 100% care nu conţin zahăr adăugat, coloranţi, conservanţi sau aditivi alimentari, iar acestea reprezintă o alegere sigură.”

Eticheta unui suc trebuie să includă şi tabelul cu valorile nutritive pentru 100 ml de produs, iar indicatorii inscripţionaţi pe ambalaj sunt valoarea energetică, conţinutul de proteine, glucide, zaharuri, lipide, acizi graşi săturaţi, fibre etc.

Un alt element important este atât termenul de valabilitate, care este stabilit de fiecare producător, cât şi condiţiile de depozitare sau păstrare imediat după ce a fost desfăcut. Termenul de valabilitate al unui suc poate fi mare, însă trebuie să ţinem cont de modul în care a fost produs. Dacă acesta a fost pasteurizat putem ştii că este supus acestui proces pentru a oferi rezistentă, în acelaşi timp pentru a creşte calitatea şi a prelungi durată de viaţă la raft.

„Recomand să alegem sucurile 100%, care nu conţin zahar, îndulcitori adăugaţi, conservanţi sau coloranţi şi nici alte substanţe care nu există în mod natural în fructe”, adaugă Şerban Damian.

Credit foto: www.prweb.comRecente

Ratatouille Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele foto  Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion sursa  Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg
Supa de linte Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
Ce sa nu faci cand ai buzele crapate Sursa foto shutterstock 1846727497 jpg
manichiura 3D 2023 shutterstock 1720295548 jpg
canapea si flori shutterstock 204510988 jpg
cadouri de casa noua shutterstock 755663365 jpg
Mituri despre igiena feminina Sursa foto shutterstock 1254137329 jpg
Mancare fructe bautura jpg
Curatenia d eprimavara Sfaturi utile 624621179 jpg
Prajitura mozaic cu biscuiti Sursa foto shutterstock 2017645007 jpg
avocado jpg