Cum să ai mai multă încredere în tine

1 64068 original jpg jpeg

Te panichezi doar la ideea că ar trebui să vorbeşti în public ori uiţi toate argumentele când trebuie să-ţi dai cu părerea într-o problemă serioasă. Până la un punct, nesiguranţa ta este normală.

Când lucrurile se agravează,adică ajungi să te îndoieşti constant de forţele tale şi să stai mereu în umbra celorlalţi,e cazul să iei măsuri.

Ai fost dintotdeauna o persoană timidă,retrasă,sau,dimpotrivă,s-a întâmplat ceva care ţi-a plantat în suflet o teamă continuă că,indiferent cât de bine ai încerca să faci lucrurile,o să te faci de râs? Învaţă să te apreciezi la adevărata valoare,sincer şi corect,astfel încât să scapi de acest sentiment de neputinţă şi să-ţi dovedeşti mai întâi ţie,apoi celor din jur,că eşti o persoană capabilă şi sigură pe ceea ce poate face.

Acceptă-ţi defectele

Este dificil să auzi şi să accepţi nemulţumirile celor din jur,dar nu este cazul să devii cel mai pretenţios critic al tău. Prin urmare,ai grijă ce bareme îţi stabileşti când te autoanalizezi. Nimeni nu zice să nu fii conştientă de toate defectele şi limitele tale,dar când pui prea mult accent pe ele,ajungi să crezi că doar acestea te definesc.

Aşa că încearcă să-ţi stabileşti priorităţile,să fii realistă când vrei să realizezi ceva şi să nu-ţi creezi false aşteptări. Fă-ţi o listă cu defectele şi calităţile tale,fiind sinceră cu tine. „Reconstrucţia dificilă a încrederii pleacă de la iubirea de sine,de la capacitatea ta de-a te aprecia,de-a «te ţine în braţe» când îţi e greu şi de-a te critica mai puţin“,spune Alexandru Cojocaru,psihoterapeut.

Antrenamentul te ajută

Înfruntă-ţi pe etape temerile,astfel încât să le dai celorlalţi posibilitatea să te cunoască. Începe prin a te confrunta cu situaţii uşoare,pentru a „face încălzirea“,şi continuă să faci progrese. Antrenamentul îţi va da încredere în tine şi în momentele de criză. Ţi-e frică să nu te faci de râs în public?

Ei bine,încearcă să-ţi stabileşti câteva soluţii de urgenţă. De exemplu,dacă trebuie să vorbeşti în faţa colegilor,schiţează-ţi ideile pe o foaie şi,în cazul în care te blochezi,fă o glumă sau o remarcă haioasă. Astfel destrezi situaţia şi ai timp să-ţi pui gândurile în ordine.

Redescoperă ce-ţi sporeşte stima de sine

Dacă eşti nemulţumită de ceea ce te înconjoară şi crezi că din cauza asta eşti nesigură pe tine,încearcă să schimbi,încet,dar sigur,felul în care îţi trăieşti viaţa. Pune accentul pe lucrurile care îţi plac şi care îţi trezesc emoţii pozitive. „Dacă ai un sport favorit,acordă-i un pic din timpul tău,doar pentru plăcerea de a-l juca şi nu pentru dorinţa de-a câştiga,sau ascultă mai des muzica preferată. Acordă-ţi dreptul la relaxare şi fă-ţi din asta un obicei. Nu pare poate mare lucru,dar este un cadou care ţine de iubirea de sine şi astfel poţi ajunge să prinzi drag de tine“,te sfătuieşte specialistul.

Sfatul specialistului

Orice om poate fi bântuit de spaima neîncrederii în propria fiinţă. E ca o luptă surdă de a-i mulţumi numai pe ceilalţi. Chiar dacă apropiaţii îţi apreciază meritele,tu n-o vei face,vei pune succesul pe seama întâmplării şi eşecul,pe lipsa ta de valoare. Ceea ce trebuie înţeles este că lipsa de încredere nu trece peste noapte. Încearcă să găseşti un spaţiu în care eşti acceptată aşa cum eşti şi,în timp,vei avea şansa să-ţi regăseşti propria personalitate şi să începi să te preţuieşti din nou.

Alexandru Cojocaru, psihoterapeut Tel.: 0724.539.589Recente

ClickPentruFemei (1) (10) jpg
Ce simptome da boala streptococica  Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil  sursa   Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange  jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii  Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg