Cum scapi de senzaţia de greaţă
Portocala amară (cea pe care-o ştim cu toţii) nu e doar un fruct delicios, pe care poţi să-l mănânci la discreţie (dacă nu te uiţi la zahăr), bineînţeles, cu condiţia să fie şi curată, adică să nu fie tratată cu mizerii chimice, care să-ţi pericliteze sănătatea.
A fost folosită din vechime ca medicament. În medicina tradiţională chineză, portocala era folosită pentru bolile de plămâni, ficat şi pentru cele ale intestinului gros. Are calitatea că direcţionează energia Qi (citeşte „ci“) şi umezeala din partea superioară a corpului înspre cea inferioară. În acest mod, se elimină stările de greaţă, indigestia, durerile de stomac, apetitul scăzut şi tusea productivă. Odată ajunsă în intestinul gros, energia Qi ajută la eliminarea gazelor intestinale, dizenteriei şi constipaţiei. Portocala amară are efecte pe termen scurt, relaxează stresul gastrointestinal şi, în general, efectele neplăcute ale bolilor digestive inflamatoare. În zilele noastre portocala e folosită în dietele destinate scăderii în greutate, dar medicii nu susţin cu argumente puternice calităţile portocalei în pierderea kilogramelor în plus. Suplimentele pe bază de portocală nu sunt indicate celor cu probleme de inimă, mai ales celor cu hipertensiune. Dacă nu ştii cum să te mai lupţi cu greţurile şi cu stările de ameţeală, nu alerga imediat la suplimente, consultă un medic! Cele mai multe varietăţi ale portocalei sunt folosite pentru uleiurile esenţiale, care şi-au demonstrat utilitatea nu numai în medicină, ci şi în industria parfumeriei. Pe lângă proprietatea că suprimă apetitul pentru mâncare, suplimentele din portocală au relevat multe efecte adverse. Fructul nu trebuie folosit în medicină decât dacă cerem sfatul medicului.