Flori comestibile-care sunt şi la ce le folosim

1 63324 original jpg jpeg

Le admirăm pentru aspectul lor, însă unele flori pot fi la fel de plăcute pentru papilele gustative aşa cum sunt privirii. Descoperă câteva dintre plantele care au inflorescenţe comestibile şi află cum pot fi utilizate acestea în bucătărie.

Sunt folosite în diverse preparate, în deserturi,dau aromă băuturilor şi creează decoraţiuni de efect pentru mesele festive. Toate sunt delicioase şi excelente pentru sănătate!

 Trandafirii – pentru dulceaţă, şerbeturi şi ceai

Trandafirii nu sunt doar plante decorative: din petalele acestora se pot obţine dulceaţă, şerbet sau sirop – chiar şi ceai! Atenţie, însă! Deserturile dulci se obţin doar din anumite soiuri. Trandafirul Rose de Rescht, originar din Persia, este renumit pentru textura fină a petalelor şi parfumul intens. Culoarea sa roşu-liliachiu se închide la culoare spre toamnă. Tufele înfloresc repetat până la instalarea anotimpului rece. Un alt soi folosit pentru dulceţuri este Rosa Damascena sau Trandafirul din Damasc. Înfloreşte repetat şi abundent, are un parfum intens şi corole bogate, de aceea este recomandat în dulceţuri. De la o tufă de trandafiri se pot obţine circa 1,5 kg dulceaţă. Poate fi plantat cu uşurinţă în grădini,în soluri fertilizate cu gunoi de grad şi bine irigate,în locuri luminoase, nefiind un soi pretenţios. Din petalele de Rosa Damascena ecologice, pe care le cumperi din magazinele naturiste, poţi prepara un ceai aromat, benefic pentru organism.

 Panseluţele dau fineţe deserturilor

Gingaşe şi divers colorate, panseluţele au petalele în formă de inimioară, fiind considerate florile dragostei. Legendele vechi spun chiar că acestea ar avea puterea de a vindeca o inimă frântă. Au o aromă uşor mentolată, conţin vitamina A şi vitamina C şi se pot folosi în salate sau pentru ornarea prăjiturilor-dar şi în mâncăruri sărate.

 Florile de salcâm – un deliciu gastronomic

Parfumate şi delicate, se pot consuma ca atare sau adăugate în diverse salate. Iar florile de salcâm preparate în aluat sunt o minune! Desertul,numit şi gogoşi sau clătite de salcâm,e o delicatesă de sezon. Ciorchinele întreg de flori se dă prin aluatul parfumat cu coajă de lămâie şi se prăjesc în ulei încins. Rezultatul este spectaculos inclusiv din punct de vedere vizual.

 Liliacul parfumează cremele cu lapte

Micile sale flori ne încântă în fiecare primăvară cu parfumul lor intens. Dacă ai reţineri, gustă, de curiozitate, una sau două floricele spălate. Vei vedea că au un gust uşor amar şi un efect astringent (îţi fac gura pungă),dar că parfumul rămâne la fel de atractiv. Amăreala şi astringenţa pot fi compensate în deserturi prin adăugarea de zahăr. Pot fi preparate în aluat, la fel ca florile de salcâm, sau pot fi lăsate la macerat în lapte. Laptele parfumat poate fi apoi folosit la obţinerea cremelor pentru torturi-  care se ornează, la final, cu floricele proaspete liliachii. Lăsate la macerat în alcool, florile de liliac dau un lichior aromat. Le poţi folosi şi în salate proaspete, pentru a le conferi un aspect deosebit.

Atenţie! Nu le consuma în cantităţi mari, fiindcă au efect laxativ şi influenţează coagularea sângelui.

 Florile de dovlecel – un deliciu pentru cunoscători    

Dacă ai dovlecei în grădină, nu arunca florile! Sunt excelente dacă le foloseşti în paste sau după ce le umpli cu diverse tipuri de brânză (mozzarela, urdă), le dai prin aluat şi le prăjeşti în ulei încins. Florile de dovlecel pot fi cumpărate ca atare, din piaţă. Le recunoşti după forma alungită şi după culoarea portocalie. Alege-le pe cele în culori vii, cu petalele deschise.



Recente

Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg
Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg
shutterstock 256424824 jpg
shutterstock 1379805665 jpg
Guguluf cu gem  Sursa foto shutterstock 2504637363 jpg
shutterstock 492832387 jpg
curatenie   shutterstock 2087041777 jpg
shutterstock 551226070 jpg
Cauți un cadou de nuntă practic Iată 5 electrocasnice premium care vor transforma casa mirilor jpg
Tort cu alune si frisca  Sursa foto shutterstock 1995463784 jpg
Orez arabesc  Sursa foto shutterstock 417836704 jpg
shutterstock 404179420 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
clickpentrufemei ro (22) jpg
Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg
shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg