Grăsimi bune, grăsimi rele: cum le depistezi

1 75765 original jpg jpeg

 Grăsimile sunt componente esenţiale ale organismului, jucând un rol important în buna funcţionare a acestuia. Sunt de mai multe tipuri. Cunoscând diferenţele dintre ele, le poţi alege pe cele care te ajută să ai o dietă echilibrată.

Grăsimile saturate, avantaje şi dezavantaje

De obicei, grăsimile saturate sunt solide la temperatură normală şi se găsesc în produsele de origine animală: carne, unt, lapte, brânză, dar şi în uleiul de palmier, margarină, prăjituri, chipsuri, produse de patiserie, îngheţată. Excesul de grăsimi saturate poate duce la apariţia hipertensiunii arteriale, infarctului şi aterosclerozei, poate creşte nivelul colesterolului în sânge şi şansele de a dezvolta boli de inimă.

Grăsimile nesaturate, de ajutor în organism

Ajută la absorbţia vitaminelor, scad riscul accidentelor vasculare, reglează nivelulului colesterolului din sânge. Se împart în două categorii  ̶  grăsimi mononesaturate şi polinesaturate.Cele mononesaturate se găsesc în măsline, în uleiul de rapiţă, în avocado, caju şi alune. Cele polinesaturate sunt numite şi acizi graşi  ̶  Omega-3 şi Omega 6. Sursă de Omega-3 sunt sardinele, somonul, macroul, heringul, păstrăvul şi tonul. Alunele, nucile, migdalele, avocado, seminţele de in, tofu, uleiurile de măsline, de soia, de floarea soarelui şi din sâmburi de struguri, constituie surse bune de Omega-6. Corpul nu are capacitatea de a produce singur acizi graşi, de aceea trebuie să îi procuri din alimente.

Grăsimile trans cresc colesterolul rău

Se găsesc în mod natural în produsele de origine animală sau sunt obţinute din procesarea grăsimilor nesaturate, având aceleaşi efecte dăunătoare precum cele saturate. Din cauza uleiului hidrogenat pe care îl conţin, ridică nivelul colesterolului rău şi scad nivelul colesterolului bun din sânge. De aceea e bine să limitezi consumul lor sau să le înlocuieşti cu grăsimi monosaturate şi polinesaturate.

Alege alimentele cu grăsimi bune, nu pe cele fără grăsimi

În loc să adopţi o dietă slabă în grăsimi, lucru deloc sănătos, consumă alimente care au grăsimi bune şi evită-le pe cele rele. Produsele cu un conţinut scăzut de grăsimi pot fi în realitate o capcană, deoarece grăsimile sunt înlocuite cu zaharuri rafinate, ceea ce afectează glicemia.



Recente

Desert grecesc Galaktoboureko  Sursa foto shutterstock 2170010785 jpg
pe plajă  foto   Profimedia jpg
clickpentrufemei ro jpg
Terina cu pui si fistic  Shutterstock 162327497 jpg
Imagine 1 jpg
b4f449a1 3fec dce4 0404 342eafa320a8 jpg
Cheesecake cu piersici  Sursa foto shutterstock 2277949559 jpg
Frittata cu peste  Sursa foto shutterstock 1911600289 jpg
woman using toilet morning jpg
Portocalopita  Sursa foto shutterstock 1162682032 jpg
clickpentrufemei ro varianta2 (1) jpg
Cum transformi mireasma casei tale Descopera beneficiile unui difuzor de uleiuri esentiale jpg
dupa epilare 1575985111 jpg
Panini cu sunca  Sursa foto shutterstock 683845921 jpg
Parfe de pepene rosu  Sursa foto shutterstock 568587580 jpg
10 11 shutterstock 448835689 jpg
Dovlecei umpluti  Sursa foto shutterstock 1789001060 jpg
Inghetata cu fistic si nuci  Sursa foto shutterstock 2028260711 jpg
Nevoile reale ale copilului tau 15 Urania Cremene jpg
Foto comunicat proiectprobono MDV jpeg