Grăsimi bune, grăsimi rele: cum le depistezi

1 75765 original jpg jpeg

 Grăsimile sunt componente esenţiale ale organismului, jucând un rol important în buna funcţionare a acestuia. Sunt de mai multe tipuri. Cunoscând diferenţele dintre ele, le poţi alege pe cele care te ajută să ai o dietă echilibrată.

Grăsimile saturate, avantaje şi dezavantaje

De obicei, grăsimile saturate sunt solide la temperatură normală şi se găsesc în produsele de origine animală: carne, unt, lapte, brânză, dar şi în uleiul de palmier, margarină, prăjituri, chipsuri, produse de patiserie, îngheţată. Excesul de grăsimi saturate poate duce la apariţia hipertensiunii arteriale, infarctului şi aterosclerozei, poate creşte nivelul colesterolului în sânge şi şansele de a dezvolta boli de inimă.

Grăsimile nesaturate, de ajutor în organism

Ajută la absorbţia vitaminelor, scad riscul accidentelor vasculare, reglează nivelulului colesterolului din sânge. Se împart în două categorii  ̶  grăsimi mononesaturate şi polinesaturate.Cele mononesaturate se găsesc în măsline, în uleiul de rapiţă, în avocado, caju şi alune. Cele polinesaturate sunt numite şi acizi graşi  ̶  Omega-3 şi Omega 6. Sursă de Omega-3 sunt sardinele, somonul, macroul, heringul, păstrăvul şi tonul. Alunele, nucile, migdalele, avocado, seminţele de in, tofu, uleiurile de măsline, de soia, de floarea soarelui şi din sâmburi de struguri, constituie surse bune de Omega-6. Corpul nu are capacitatea de a produce singur acizi graşi, de aceea trebuie să îi procuri din alimente.

Grăsimile trans cresc colesterolul rău

Se găsesc în mod natural în produsele de origine animală sau sunt obţinute din procesarea grăsimilor nesaturate, având aceleaşi efecte dăunătoare precum cele saturate. Din cauza uleiului hidrogenat pe care îl conţin, ridică nivelul colesterolului rău şi scad nivelul colesterolului bun din sânge. De aceea e bine să limitezi consumul lor sau să le înlocuieşti cu grăsimi monosaturate şi polinesaturate.

Alege alimentele cu grăsimi bune, nu pe cele fără grăsimi

În loc să adopţi o dietă slabă în grăsimi, lucru deloc sănătos, consumă alimente care au grăsimi bune şi evită-le pe cele rele. Produsele cu un conţinut scăzut de grăsimi pot fi în realitate o capcană, deoarece grăsimile sunt înlocuite cu zaharuri rafinate, ceea ce afectează glicemia.