Metodele care îţi protejează ficatul

1 80704 original jpg jpeg

Ficatul este cel mai mare şi cel mai important organ din interiorul corpului uman. Rolurile sale principale sunt acelea de a filtra sângele pentru a elimina toxinele acumulate, de a ajuta digestia şi de a asigura circulaţia energiei. De aceea, este imporant să îl menţii sănătos. Iată cum poţi face acest lucru!

Mănâncă alimente cu proprietăţi antioxidante

Dacă îţi doreşti un ficat sănătos, asigură-te că dieta ta include alimente bogate în antioxidanţi. Printre cele mai recomandate se numără: afinele, merişoarele, murele, zmeura, căpşunile şi anghinarea. De asemenea, sucurile proaspete din frunze de păpădie, sfeclă sau iarbă de grâu au proprietăţi antioxidante foarte puternice.

Limitează consumul de alcool

Consumul excesiv de alcool determină eliberarea substanţelor toxice în organism, care pot fi dăunătoare ficatului. Una dintre cele mai frecvente cauze ale afecţiunilor hepatice este consumul în cantităţi mari de alcool, care poate duce în 37% din cazuri la deces. De asemenea, şi obiceiul de a bea frecvent alcool, dar în cantităţi reduse poate fi dăunător, putând determina apariţia ficatului gras.

Consumă mâncare organică

Alimentele organice sunt cele care nu conţin pesticide, hormoni adăugaţi sau antibiotice, în cazul celor de origine animală. Cu alte cuvinte, dacă doreşti să îţi protejezi ficatul, ar trebui să te fereşti de mâncarea cu adaos de chimicale şi de aditivi. De aceea, citeşte cu atenţie etichetele produselor înainte de a le cumpăra şi informează-te cu privire la sursa din care provin.

Ai grijă la siluetă

Supraponderabilitatea determină acumularea depozitelor de grăsime în ficat, ducând, în timp, la inflamaţii. Din acest motiv este recomandat să îţi ţii greutatea sub control, ţinând cont de câteva reguli simple: consumă cât mai multe legume şi fructe, evită dulciurile, produsele de patiserie, alimentele grase şi programează-ţi mesele la ore fixe, în aceeaşi zi, nu mai târziu de ora 19, când arderile sunt încetinite.

Practică sport cu regularitate

Exerciţiile fizice te ajută să îţi menţii greutatea corporală şi au, în acelaşi timp, şi un impact pozitiv asupra ficatului tău. Potrivit studiilor, s-a constatat că mai mult de 150 de minute de activitate fizică pe săptămână (adică jumătate de oră de exerciţii, de 5 ori pe săptămână) sunt suficiente pentru a îmbunătăţi nivelul enzimelor hepatice.

Fereşte-te de contaminarea cu virusul hepatic

Hepatita este o inflamaţie apărută la nivelul ficatului, fiind cauzată deseori în urma contaminării cu un virus. Există trei tipuri de hepatită: A, B, C – toate fiind contagioase. Hepatita B se răspândeşte în urma sexului neprotejat, de aceea este indicat să foloseşti prezervativ de fiecare dată. De asemnea, în cazul procedurilor care implică folosirea acului, acesta trebuie să fie steril.



Recente

Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg