Moringa: 7 beneficii dovedite ştiinţific!

1 77340 original jpg jpeg

Moringa - planta lăudată pentru beneficiile sale pentru sănătate de mii de ani - este foarte bogată în antioxidanţi şi compuşi fitonutritionali activi. Până în prezent, oamenii de ştiinţă au investigat amplu doar o parte din numeroasele beneficii de sănătate oferite de această plantă.

Horaţiu Albu, cercetător doctor şi master în biologia moleculară, ne spune care pot fi efectele benefice ale acestei plante miraculoase asupra sănătăţii noastre.

Moringa este foarte hrănitoare

Moringa, un copac destul de mare indigen în nordul Indiei, vine cu avantajul că aproape toate părţile îi pot fi consumate sau utilizate ca ingrediente în diferite medicamentele fitonutriţionale sau remedii tradiţionale pe bază de plante.

Frunzele şi păstăile sunt frecvent consumate în anumite părţi ale Indiei şi Africii. Frunzele sunt o sursă excelentă de proteine, vitamine şi minerale. Astfel, o ceaşcă de frunze proaspete, tăiate conţine 2 gr proteine complexe şi o proporţie importantă din necesarul zilnic de vitamina B6 (19%), vitamina C (12%), vitamina B2 (9%), vitamina A (9%) sub forma beta-carotenilor, fier (11%) şi magneziu (8%). În ţările occidentale, frunzele sunt uscate şi apoi transformate în pulbere sau capsule şi sunt utilizate pentru suplimentare nutriţională.

Păstăile sunt în general mai scăzute în vitamine şi minerale decât frunzele, însă excelează în conţinutul de Vitamina C. O ceaşcă de păstăi proaspete, feliate (100 grame) oferă 157% din necesarul ei zilnic.

Moringa este bogată în antioxidanţi

Antioxidanţii sunt compuşi care acţionează împotriva radicalilor liberi din corpul nostru. Nivelurile ridicate de radicali liberi şi stresul oxidativ pot contribui la inflamaţie, boli degenerative, îmbătrânire dar şi la apariţia şi derularea majorităţii bolillor cronice, inclusiv cele cardiovasculare şi diabet zaharat de tip 2.

Mai mulţi compuşi antioxidanţi au fost găsiţi în frunzele Moringa. Astfel, pe lângă vitamina C şi beta-carotenii enumeraţi mai sus, moringa aduce şi multă quercetina şi acid clorogenic, compuşi fitonutriţionali care pot participa la scăderea tensiunii arteriale şi la moderarea nivelului zahărului din sânge, după mese.

Un studiu efectuat pe femei care au primit în dietă circa 7g de pulbere de frunze de Moringa în fiecare zi, timp de trei luni, a indicat creşterea semnificativă a nivelelor antioxidante ale sângelui.

Moringa poate scădea nivelul zahărului din sânge

Glicemia crescută aduce în timp probleme serioase ale sănătăţii şi reprezintă elementul caracteristic principal al diabetului zaharat. Mai multe studii relevante (majoritatea pe modele experimentale animale) au arătat că Moringa poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr.

Recent, la 30 de femei care au luat 7g de pulbere de frunze de moringa în fiecare zi, timp de trei luni au înregistrat o scădere a glicemiei medii cu 13,5%. În plus, într-un studiu mai mic realizat pe pacienţi diabetici s-a constatat că adăugarea a 50 de grame de frunze de Moringa la o masă a redus cu 21% nivelul glicemiilor, efecte care au fost puse cel mai probabil pe seama izotiocianatilor conţinuţi.

Moringa poate reduce inflamaţia

Inflamaţia este răspunsul natural al organismului la diverse agresiuni care lezează ţesuturile. Este un mecanism protectiv esenţial pentru supravieţuire, însă dacă se prelungeşte poate deveni o problemă majoră de sănătate conducând la boli cronice, degenerative şi cancer.

„Multe fructe, legume, ierburi şi mirodenii sunt cunoscute pentru efecte antiinflamatoare. Acestea includ turmeric şi rodia. Frunzele de Moringa, păstăile şi seminţele s-au dovedit a avea şi proprietăţi antiinflamatoare, care se pot datora şi izotiocianatului”, spune specialistul.

Moringa  poate reduce colesterolul

Cantităţile mari de colesterol din sânge au fost asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Multe alimente vegetale pot reduce în mod eficient colesterolul. Acestea includ seminţele de în, ovăzul şi migdalele.

Atât studiile pe animale, cât şi cele umane au arătat că Moringa poate avea efecte similare de scădere a colesterolului. Moringa oleiferă poate reduce nivelul de colesterol din sânge, ceea ce ar trebui să conducă la reducerea riscului de boli de inimă.

Moringa poate proteja împotriva toxicităţii arsenicului

Contaminarea cu arsenic din alimente şi din apa este o problemă în multe părţi ale lumii. Chiar şi orezul care nu este cultivat în condiţii ecologice poate conţine niveluri deosebit de ridicate. Deşi arsenicul din alimente sau apă nu produce simptome de toxicitate imediat, expunerea pe termen lung poate duce la probleme de sănătate.

Studiile observaţionale indică faptul că expunerea pe termen lung la arsenic poate creşte riscul de cancer şi boli de inimă iar frunzele şi seminţele de Moringa introduse în dieta pot proteja împotriva anumitor efecte ale toxicităţii arsenicului.

Moringa poate ajuta la îndepărtarea apei reţinute de organism

Medicina tradiţională indiană utilizează de câteva milenii Moringa pentru a trata diferite afecţiuni, dar beneficiile de sănătate menţionate anterior au fost studiate ştiinţific în zilele noaste şi constau atât în efectele fitinutriţionale şi fitoterapeutice aduşi de anumiţi compuşi biologici activi, dar şi prin compensarea cu anumiţi nutrienţi la persoanele dezechilibrate nutriţional. Poate fi integrată extrem de uşor în alimentaţie sub formă de ceai sau pulbere din frunze, având pe deoparte efect detoxificant, iar pe de cealaltă participă la o mai bună eliminare a celulitei în timpul dietelor de scădere în greutate, stimulând foarte bine dislocarea apei reţinute în ţesuturi şi a celei reţinute în urma alimentaţiei bogate în sare.

Sănătatea este foarte importantă pentru a avea o viaţă frumoasă şi echilibrată, de aceea trebuie să ţinem cont de alimentele pe care le consumăm şi să îi oferim organismului nutrienţii de care are nevoie. Moringa este un ingredient extraordinar de eficient pentru o bună sănătate generală, iar sub formă de ceaiuri detoxificante sau combinaţii cu sare de mare este foarte uşor de adus în dieta, fiind deja disponibil în multe farmacii şi magazine specializate.



Recente

clickpentrufemei ro   Cum sa alegi o jacheta de dama care sa combine stilul  i func ionalitatea imag principala jpg
Minitarte cu stafide si nuci  Sursa foto shutterstock 2102404258 jpg
woman with eating disorder trying eat healthy jpg
craciunite 4 jpg
Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg
femeie care se da cu parfum jpg
young woman with christmas present by christmas tree (1) jpg