Plante care te scapă de tuse

1 77469 original jpg jpeg

 Toamna se numără virozele. Tusea şi durerile în gât, sunt cele mai comune simptome în această perioadă. Încă de la primele semne, încearcă antitusivele din plante care calmează şi vindecă!

Tusea este neplăcută şi se poate agrava dacă nu este tratată corespunzător. Tusea uscată trebuie calmată, iar tusea productivă, dimpotrivă, trebuie stimulată, pentru eliminarea secreţiilor aferente. Cele mai bune tratamente naturiste sunt infuziile sau decocturile, care se beau calde, nu fierbinţi, şi îndulcite cu miere.

Florile de tei au rol calmant

Ceaiul din flori de tei are o acţiune liniştitoare în tuse şi bronşite şi ajută la eliminarea secreţiilor bronhice. Infuzia se prepară din 2 linguriţe de flori la 250 g de apă clocotită. Se beau 2 - 3 căni pe zi, îndulcite cu miere. Gargara din flori de tei e bună în caz de inflamaţii ale amigdalelor. Pentru gargară, se recomandă o infuzie obţinută din 4 linguri de flori la 200 g apă clocotită, la care se adaugă o linguriţă de bicarbonat de sodiu.

Scaiul vânăt, efect antiinflamator

Este un vechi remediu tradiţional românesc utilizat în tusea convulsivă. Are efect antiinflamator şi antiseptic, reduce senzaţia de disconfort resimţită în piept. Scaiul vânăt este şi un antispastic natural, calmând accesele de tuse. Ceaiul se prepară din 2 linguri plantă la o cană cu apă. Când apa fierbe, se adaugă planta şi se mai lasă 5 minute. Apoi se ia vasul de pe foc şi se acoperă. Se bea îndulcit cu miere sau zahăr, câte 1-2 căni pe zi în mai multe reprize.

Frunzele de pătlagină, efect protector

Acţionează ca un balsam protector şi cicatrizant al mucoasei căilor respiratorii şi, graţie efectului ei antiseptic, ajută la neutralizarea microbilor. De asemenea, au acţiune de calmare a tusei. Infuziile şi siropurile se recomandă în stările inflamatorii ale mucoasei faringiene. Infuzia se prepară din 2 linguri de frunze la o cană cu apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi, îndulcite cu miere.

Cimbrişorul relaxează tractul respirator

Cimbrişorul conţine un ulei volatil care relaxează tractul respirator. Din plantă se prepară un ceai cu proprietăţi expectorante. Lichidul calmează spasmele de la nivelul căilor respiratorii, fapt pentru care este bun în tratarea tusei convulsive, bronşitei, răguşelii şi tusei astmaticilor. Pentru a mări efectul calmant în tuse şi bronşite, în compoziţia ceaiului de cimbrişor se adaugă frunze de pătlagină, de podbal, flori de nalbă şi rădăcină de ciuboţica-cucului. Infuzia se prepară din 2 linguriţe de plantă, opărită cu o cană de apă clocotită. Se bea călduţ, îndulcit cu miere. Se beau 2 căni pe zi, o săptămână.

Nalba mare, pansament pentru mucoasele uscate

Este o plantă cu un conţinut bogat în mucilagii, fiind un adevărat pansament pentru mucoasele uscate şi iritate ale tractului respirator. Infuzia se prepară din flori şi frunze, o lingură la o cană de apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi, îndulcite cu miere.

Busuiocul, sedativ natural

Datorită efectului antispastic, busuiocul este un excelent remediu pentru tuse. Acţionează asupra musculaturii netede a bronhiilor şi calmează episoadele de tuse. De asemenea, ameliorează simptomele bronşitei, a virozelor şi a gripelor. Pentru o infuzie de leac, se pune o lingură de frunze şi flori la o cană cu apă clocotită şi se lasă vasul acoperit aproximativ 10 minute. Se beau câte 2 căni pe zi.

Atenţie!

Dacă tusea durează mai mult de o săptămână, este recomandat să consulţi medicul.



Recente

Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg
Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg