Seminţele, sursă de fibre şi proteine
Seminţele sunt surse bogate de vitamine, proteine, minerale, enzime, fibre şi uleiuri esenţiale în stare brută. Există mai multe tipuri de seminţe, dar astăzi vom vorbi despre trei dintre ele. Iată care sunt şi ce proprietăţi au:
Seminţele de floarea-soarelui
Seminţele de floarea-soarelui conţin aproximativ 36% ulei şi 23% proteine. Sunt o sursă de vitaminele B1, B2, B3 şi E. În plus, ele conţin minerale ca potasiu, fier, magneziu şi fosfor dar şi acizi graşi Omega-6, care sunt importanţi pentru metabolismul celular şi pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare. De asemenea, seminţele de floarea-soarelui conţin şi fibre solubile şi insolubile, care ajută la îndeplinirea procesului de digestie.
Seminţele de dovleac
Seminţele de dovleac sunt sursă bogată de proteine. Cu toate acestea, 100 g oferă aproximativ 54% din valoarea noastră zilnică necesară! Seminţele de dovleac conţin acizi graşi esenţiali (Omega-3 şi Omega-6) care ajută la scăderea nivelului de colesterol şi la stimularea fluxului sangvin. În plus, deoarece conţin vitaminele B, vitamina E, acizii foliici, fosforul, magneziul şi fierul, seminţele de dovleac pot fi de ajutor dacă suferi o deficienţă a oricăror din aceste substanţe în corp.
Seminţele de chia
Seminţele de chia sunt cunoscute ca fiind cea mai bună sursă de acizi graşi esenţiali Omega-3. Ele sunt bogate în vitamine (în special complexul de vitamine B) şi minerale – calciu, magneziu, fosfor, zinc şi potasiu. Seminţele de chia sunt recomandate persoanelor care suferă de dureri articulare. De asemenea, ele pot face parte din dieta zilnică a oamenilor care vor să slăbească sau să îmbunătăţească tranzitul intestinal. Ele chiar ajută la prevenirea problemelor cardiovasculare şi diabetului şi sunt lipsite de gluten. Cu toate acestea, este important să subliniem faptul că seminţele de chia au un conţinut foarte mare de calorii: 100 g conţine 500 kcal, deci ar trebui consumate moderat.
Credit foto: