Semnele îmbătrânirii la pisici

1 79856 original jpg jpeg

O pisică trăieşte în medie 15 ani, dar în funcţie de modul în care este îngrijită poate depăşi cu uşurinţă această cifră. Cu toate acestea, semnele îmbătrânirii la pisici devin evidente după un timp. Dincolo de problemele de sănătate fizice, apar şi schimbări de comportament.

Aceste schimbări pot fi destul de derutante pentru stăpâni, mai ales că ele tind să se manifeste diferit. E bine de ştiut că senilitatea la pisicile în vârstă e o problemă medicală, iar vizita la medicul veterinar e necesară.

Disfuncţia cognitivă se manifestă la pisici în acelaşi mod în care boala Alzheimer se manifestă la oameni. Şi poate fi destul de dureros ca animalul mult iubit brusc să nu ne mai recunoască.

Iată care sunt simptomele:

-stare de confuzie şi frică.

-pisica nu-şi recunoaşte stăpânii, nici locurile familiare.

-se aşază într-un colţ al camerei.

-se pierde prin casă.

-nu mai suportă să fie mângâiată.

-nu-i mai place să primească atenţie.

-interacţiunea cu celelalte animale se schimbă.

-i se schimbă obiceiurile legate de somn.

-nu găseşte litiera.

-miaună fără motiv.

-începe să lingă podeaua şi diferite obiecte din casă.

Ce tratament există?

Din păcate, senilitatea la pisicile în vârstă nu poate fi vindecată. Însă un tratament medicamentos poate ameliora simptomele îmbătrânirii la unele dintre ele. Tratamentul recomandat de medicul veterinar poate fi atât de eficient în unele dintre cazuri, încât simptomele dispar complet.

Deşi simptomele sunt ameliorate în urma tratamentului, boala nu se poate vindeca. În cele din urmă, tratamentul nu mai este eficient.

Cum poate fi prevenită boala?

15 ani reprezintă o perioadă generoasă de timp în care ne putem bucura de animalul nostru. Dar parcă niciodată nu este îndeajuns, ar spune majoritatea celor care deţin o pisică. De aceea, dincolo de îngrijirea adecvată în ceea ce priveşte hrana, iată ce alte lucruri poţi face pentru a preveni apariţia tulburării cognitive la pisica ta:

-Învaţă-o să meargă în lesă. Acest lucru ajută la explorarea altor spaţii, mai ales dacă locuieşti la bloc, iar spaţiul este foarte limitat.

-Dreseaz-o. Da, şi pisicile pot fi învăţate mici trucuri, iar în acest mod îi stimulezi şi activitatea cerebrală.

-Învaţ-o să-şi caute mâncarea prin casă.

Sursa foto: wearepets.wordpress.com