Te pregăteşti să-ţi împodobeşti casa de sărbători ? Cum eviţi excesele

1 78497 original jpg jpeg

Este foarte bine să-ţi faci din timp planuri legate de decoraţiunile de sărbători, menite să-ţi transforme casa într-un cămin ospitalier, gata să-şi primească invitaţii. Din dorinţa de a obţine frumosul cu orice preţ, rişti însă să obţii efecte contrarii. Iată regulile de care e bine să ţii cont!

Propune-ţi o temă

Mai întâi de taate, propune-ţi o temă sau un stil. Poţi decora casa în stil rustic sau, dimpotrivă, într-un stil elegant, şic. Poţi alege o temă montană sau una maritimă. În funcţie de temă, alege culorile şi accesoriile de decor. Tot în funcţie de temă vei alege tacâmurile, vesela şi decoraţiunile care se vor afla pe masa de sărbători. Fii consecventă cu tema aleasă, nu combina stilurile!

Alege lumina potrivită

Iluminatul încăperilor este foarte important pentru atmosfera de sărbători. Chiar dacă eşti tentată să aprinzi lustra cu 10 becuri, gândeşte-te că o lumină blândă, caldă, este mai potrivită. Prin urmare, plasează în casă, în mai multe locuri – lângă fotolii sau în vecinătatea măsuţei de cafea  - veioze sau lămpi cu picior, care filtrează lumina la modul cel mai plăcut. Mai poţi folosi şi spoturi luminoase sau lumânări parfumate.

Optează pentru 2-3 culori dominante

O singură culoare dominantă într-o încăpere creează o atmosferă rece, prea multe culori dau o senzaţie de ameţeală. Alege 2-3 culori cu care să jonglezi în camera în care-ţi primeşti oaspeţii. Optează pentru pentru alb, auriu, argintiu sau bronz, care se armonizează frumos cu roşul, albastrul închis sau verdele decoraţiunilor din pomul de iarnă.

Nu încărca masa festivă

O masă festivă reuşită este în primul rând sobră. Mici decoraţiuni de sezon îşi au, desigur, locul, cu condiţia să nu abuzezi de ele. Prea multe accesorii şi bibelouri, oricât de haioase, sufocă invitaţii la masă şi le restrâng spaţiul. Atenţie la accesoriile cu paiete sau cu strasuri, care trebuie plasate cât mai departe de farfuriile cu mâncare. Atenţie şi la sfeşnicele sau aranjamentele florale prea înalte, care mascheză invitaţii aşezaţi de partea opusă a mesei. Culorile trebuie să fie în armonie cu cele din încăpere, dar în tonuri mai calme. Farfuriile pot fi, foarte bine, de un alb imaculat sau într-o nuanţă neutră, pentru a nu concura cu decoraţiunile din încăpere.

Foloseşte instalaţiile luminoase potrivite

Desigur, vei fi tentată să decorezi casa sau balconul cu instalaţii luminoase. Alege câteva ghirlande de bun gust, care emit o lumină suportabilă, şi cu beculeţe care nu clipesc isteric. Evită ghirlandele cu luminiţe de un roşu, albastru sau verde intens, care obosesc ochii şi dau o stare de nervozitate. Nu pune ghirlande în locuri destinate odihnei – în dormitor, spre exemplu, sau în camera copiilor - , plasează-le mai degrabă în balcon.