Valeriana, calmantul natural
Cunoscut ca boala secolului XXI, stresul ne îmbolnăveşte încet, dar sigur. Pentru relaxare, există remedii pe bază de plante. Unul din cele mai bune este valeriana, pe care ar trebui să o ai mereu în trusa verde a casei, deoarece alungă stresul şi combate anxietatea.
Numită şi odolean, valeriana poate fi recoltată în zonele montane şi de câmpie. E uşor de recunoscut, datorită floricelelor alb-roz, cu miros puternic. I se mai zice şi guşa-porumbelului sau iarba-piscii, pentru că rădăcinile ei sunt căutate de felinele domestice. În scopuri medicinale, se folosesc rizomii (tulpina subterană) şi rădăcinile, bogate în uleiuri volatile, răşini şi acizi organici.
Induce calmul
Cunoscută sub denumirea ştiinţifică de Valeriana officinalis, este utilizată ca sedativ, fiind ingredientul activ a zecilor de somnifere care se eliberează fără reţetă. Planta conţine acizi valerianici, care ameliorează stările de anxietate , irascibilitate şi nelinişte. Se administrează sub formă de pulbere de rădăcină uscată, de 3 ori pe zi câte un vârf de cuţit. Pentru infuzie, ai nevoie de o linguriţă de rădăcină de valeriană la o cană de apă fiartă, care se bea de obicei seara, la culcare. Tinctura de valeriană se prepară din 20 g de rădăcină la 100 ml alcool alimentar , lăsată la macerat 8 zile. Consumă 15 - 20 de picături de tinctură, de 3 ori pe zi.
Alungă insomnia
Datorită componentelor din uleiul volatil, preparatele pe bază de valeriană sunt recomandate în insomnii, nervozitate, hiperexcitabilitate motorie şi senzorială. Acţiunea hipnotică şi de inducere a somnului a fost demonstrată prin numeroase studii. Un ceai de valeriană preparat din 30 g de rădăcină la 1 litru de apă clocotită, consumat în fiecare seară, îţi va asigura un somn fără probleme. Bea o cană din acest lichid înainte de culcare.
Diminuează problemele digestive
Valeriana nu tratează doar stările de hiperactivitate. Asupra musculaturii netede gastrointestinale, valeriana are acţiune spasmolitică (suprimă starea spasmodică) şi miorelaxantă (are acţiune de relaxare a sistemului muscular). De aceea, ea este recomandată în colicile stomacale de natură nervoasă. Pentru a mări acţiunea sedativă şi calmantă, valeriana se asociază cu muşeţel, mentă sau levănţică.
Reglează ritmul cardiac
Planta a fost folosită pentru aritmie şi palpitaţii încă de pe vremea romanilor. Printre beneficiile sale se mai numără scăderea tensiunii arteriale, creşterea fluxului de sânge către inimă şi îmbunătăţirea capacităţii de pompare a inimii. Prepară un ceai din 2 linguriţe de plantă uscată la o cană de apă clocotită. Bea 2 căni zilnic.
Ajutor împotriva fumatului
Dacă te-ai lăsat de fumat şi treci prin stări de nervozitate şi de sevraj nicotinic, încearcă remediul cu rădăcină de valeriană. Bea 2 căni cu infuzie pe zi, pe care o prepari dintr-o linguriţă de rădăcini uscate într-o cană de apă fiartă 5 minute. Astfel vei combate stările neplăcute, de depresie.
Truc CPF
Un alt amestec relaxant, pe care îl poţi folosi, este din 30 g de rădăcină de valeriană cu 50 g de flori de tei la un litru de apă clocotită. Ceaiul este recomandat în stările de nervozitate sau de excitaţie, însoţite de insomnii.
Ştiai că...
...în Evul Mediu, valeriana se folosea la prepararea unor parfumuri?
Bine de ştiut!
Preparatele pe bază de valeriană, în doze indicate de medic, nu prezintă niciun risc terapeutic. Totuşi, ea nu este indicată femeilor însărcinate deoarece produce contracţii musculare.