Vietăţi monogame

1 82233 original jpg jpeg

Deşi dragostea care durează o viaţă-ntreagă este considerată o raritate printre oameni, în regnul animal există câteva specii care sunt 100% monogame, credincioase partenerilor pe care şi-i aleg. Chiar dacă n-o să ajungă niciodată la altar, se comportă ca şi cum ar fi soţ şi soţie!

Maimuţele Gibon

Aceste maimuţe lipsite de coadă ,cu membrele anterioare extrem de lungi, cu blana fie neagră, fie cenuşie, se pare că au găsit formula fericirii în cuplu. Zilele şi le petrec împreună prin copaci, curăţându-se şi hrănindu-se reciproc, ca şi cum s-ar afla într-o continuă lună de miere. Legăturile care se dezvoltă în cadrul perechii sunt foarte puternice, iar când apar şi puiuţii în peisaj, tabloul de familie perfectă se întregeşte.

Lupii gri

În cazul lupilor vorba „până când moartea ne va despărţi“ se aplică în totalitate. Fermecători, masculii sunt prin excelenţă devotaţi familiei, crescând în haită împreună cu rudele lor şi cele ale partenerei de viaţă. Sunt extrem de fideli, singurele cazuri în care pornesc în căutare unui alt partener fiind doar acelea în care rămân văduvi. Se bucură când apar puii şi haita se măreşte, devendind responsabili şi implicaţi în creşterea şi îngrijirea acestora.

Lebedele

Relaţiile lebedelor sunt trainice, graţioasele păsări alegând să trăiască cu un singur partener întreaga viaţă. Petrec mult timp împreună şi îşi declară deseori iubirea prin împreunarea gâturilor în formă de inimă. Poate că secretul cuplurilor longevive constă şi în faptul că masculul dă o mână de ajutor atunci când este nevoie, implicându-se în orice activitate, ori de câte ori are posibilitatea – de exemplu. atunci când trebuie să construiască cuibul.

Căluţii de mare

Devotamentul şi iubirea sunt la cote maxime între căluţii de mare, mai ales că masculul, pe lângă faptul că îi e fidel perechii sale, este şi cel care cloceşte ouăle. Acestea sunt depozitate într-un săculeţ care se aseamănă cu un marsupiu. În perioada de împerechere, căluţii de mare sunt tandri şi îşi împletesc codiţele, ca-ntr-un tango, ilustrând imaginea cum că n-ar suporta să stea niciodată departe unul de celălalt. Un lucru mai puţin ştiut este că partenerii feminini sunt extrem de posesivi, intrând adesea în competiţie cu celelalte femele pentru a cuceri inima celui iubit.

Vulturii negri

Chiar dacă nu excelează la capitolul frumuseţe, vulturii negri sunt fermecători prin atitudine, fiind devotaţi jumătăţii lor. Masculul şi femela petrec mult timp împreună, clocind pe rând ouăle. Pentru a demonstra loialitatea vulturilor negri, s-au făcut chiar şi cercetări în acest sens. Au fost observate cuplurile din 16 generaţii, iar constatarea a fost surprinzătoare: nici urmă de infidelitate! Mai sunt şi excepţii, dar acestea sunt taxate violent: partenerul infidel este atacat nu doar de perechea sa, ci şi de ceilalţi vulturi. Asta da solidaritate!

Plante:

Lisianthus, floarea delicată

Originară din America de Mexic, lisianthus apare în cărţile ştiinţifice ca Eustoma grandiflorum. I se mai spune şi lira de San Pedro, genţiana de preerie sau de zambila texană. Are un aspect încântător, fiind extrem de îndrăgită şi cultivată ca plantă ornamentală. Denumirea de „lisianhus“ provine din limba greacă („lysis“ – eliberare şi „anthos“ –floare). Petalele sale dantelate pot avea una sau două culori - roz, mov, galben sau alb - , cea din urmă fiind şi cea mai întâlnită.