Ce este indicat să faci după ce te-au pişcat ţânţarii

1 muscatura de tantar 1 jpg jpeg

Atacurile unor insecte precum ţânţarii sau căpuşele pot fi prevenite cu câteva măsuri. În cazul în care ai fost înţepat deja, este bine să ştii ce să faci pentru a nu agrava simptomele.

Umezeala şi căldura le priesc insectelor, iar pentru noi acest lucru înseamnă înţepături cu bine cunoscutele iritaţii locale, roşeaţă şi mâncărimi. Cele mai frecvente sunt înţepăturile de ţânţari, care aproape că sunt inevitabile, urmate de cele ale albinelor, viespilor, păianjenilor şi căpuşelor. Prin înţepătura ţânţarilor (femelele sunt cele care atacă) este injectată şi o cantitate mică de salivă, care are în compoziţie substanţe anticoagulante. Acestea sunt, de altfel, şi cele care dau reacţiile locale specifice. 

Dacă urmează să îţi petreci mai mult timp în locurile unde există ţânţari, este bine să limitezi cât poţi de mult înţepăturişe acestora. Foloseşte produse repelente, care ţin la distanţă ţânţarii în general, patru ore. Evită să porţi haine de culori deschise şi să te dai cu parfumuri puternice, întrucâte atrag ţânţarii. Este bine să eviţi locurile cu multă vegetaţie sălbatică.

Gesturile indicate după înţepăturile de ţânţari

Reacţia firească după o înţepătură este să ne scărpinăm, dar acest gest nu face decât să accentueze simptomele. Corect este însă să spălăm locul cu apă rece şi săpun sau să aplicăm o soluţie dezinfectantă. De asemenea, un cub de gheaţă sau o compresă cu apă rece are acţiune antiinflamatoare. Oţetul are efect antiseptic, iar apa mentolată va reduce din intensitatea mâncărimilor. În cazul înţepăturilor de albine, acul se va scoate cu mare grijă, cu ajutorul unei pensete.

Pot să apară reacţii alergice

Deşi, în majoritatea cazurilor, îngrijirea la domiciliu este suficientă, uneori pot apărea reacţii alergice în urma înţepăturilor de insecte. Rar, poate apărea însă o reacţie alergică, care poate fi periculoasă, chiar fatală. Cele mai multe astfel de reacţii sunt date de albine şi viespi. Alergia la înţepătura acestor insecte se manifestă printr-o umflătură, înroşire şi mâncărime, care se menţin câteva zile. Dacă apar scăderea bruscă a tensiunii, ameţeală şi respiraţie dificilă, poate fi vorba de şoc anafilactic, ce necesită tratament de urgenţă. În general, celor cu reacţii severe la înţepăturile de insecte, medicii le recomandă o trusă de urgenţă ce conţine o seringă cu adrenalină care se injectează intramuscular, la nevoie. Chiar şi după această injecţie, este nevoie de prezentarea la medic.

Căpuşele pot transmite boala Lyme

Printre cele mai periculoase înţepături sunt cele de căpuşe, unele dintre acestea determinând apariţia bolii Lyme. Insecta trebuie scoasă în primele 24 de ore, cu o pensetă cu vârf bont. Cel mai bine este totuşi ca insecta să fie scoasă de medic. Este bine de ştiut că înţepătura în sine este insesizabilă, întrucât, în momentul atacului, acestea eliberează o substanţă cu efect anestezic. Peste câteva ore, pe piele apare iniţial o pată roşie care se extinde circular. Aceasta se poate manifesta şi la o lună după înţepătură. Boala Lyme este însoţită şi de febră, oboseală, dureri de cap şi frisoane. Este nevoie cât mai repede de tratament cu antibiotice, pentru a nu fi afectate ochii, inima, articulaţiile şi sistemul nervos.