Ce să mănânci ca să alungi grijile și să-ți îmbunătățești dispoziția

Dacă treci printr-o perioadă dificilă, nu îți îndrepta atenția către produsele calorice, pline cu zahăr și carbohidrați rafinați!

image

Starea de spirit poate fi influențată de mai mulți factori, cum ar fi: stresul, mediul înconjurător, calitatea somnului, moștenirea genetică, tulburările de dispoziție și deficitele nutriționale. Prin urmare, este important să fii atentă la toți acești factori, în special la alimentele pe care le consumi. Studiile au demonstrat că unele produse mențin sănătatea creierului, previn și ajută la combaterea tulburărilor de dispoziție.

Începe ziua cu o porție de ovăz

Datorită conținutului important de fibre alimentare, ovăzul reglează nivelul de zahăr în sânge și îmbunătățește starea de spirit. De asemenea, pentru că este bogat în fier, această cereală integrală este esențială pentru cei care suferă din cauza anemiei. Printre simptomele bolii sunt incluse: starea permanentă de oboseală, tulburările de dispoziție sau afecțiunile care influențează dispoziția (greața, durerile de cap, constipația, starea de amețeală). Ovăzul poate fi consumat dimineața, în mai multe feluri, cum ar fi: fulgi de ovăz, musli și granola. Îl poți adăuga în iaurt sau în lapte.

Nucile și semințele, gustările ideale

În categoria alimentelor care susțin stare de bine intră nucile și semințele, deoarece conțin triptofan, un aminoacid resposabil pentru producerea serotoninei, substanță care conferă stare de bine și ajută corpul să se relaxeze. Sursele importante de triptofan sunt migdalele, nucile caju, alunele, precum și semințele de dovleac, de susan și cele de floarea-soarelui. În plus, nucile braziliene și nucile de pin sunt bogate în zinc și seleniu, substanțe importante pentru funcționarea optimă a creierului.

•     O sursă bună de triptofan este și carnea de curcan!

Consumă pește gras

Peștele gras conține substanțe nutritive esențiale, precum acizii grași Omega-3, grăsimi care joacă un rol-cheie în dezvoltarea creierului. Studiile au arătat că somonul și tonul conțin două tipuri de Omega-3, acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA), grăsimi care scad nivelul depresiei. Alte surse naturale de Omega-3 sunt și semințele de in, fasolea roșie și broccoli.

Alege alimentele fermentate!

Multe alimente fermentate conțin probiotice, microorganisme care cresc cantitatea de serotonină, un neurotransmițător care diminuează anxietatea și reglează apetitul sexual. Surse bune de alimente fermentate sunt iaurtul, chefirul, ceaiul kombucha și varza murată. Este important de reținut că, din cauza procesului de filtrare, nu toate alimentele fermentate conțin surse semnificative de probiotice, un exemplu în acest sens este berea.

De ce să consumi banane

Bananele sunt bogate în vitamina B6, care ajută la sinteza dopaminei și serotoninei, două substanțe care reglează starea de dispoziție. Concret, dopamina este responsabilă pentru senzațiile de plăcere, satisfacție și motivație, iar serotonina combate tristețea. În plus, bananele sunt o sursă excelentă de magneziu. Deficitul de magneziu crește vulnerabilitatea la stres, accentuează anxietatea, dar și senzația de oboseală.

Meniul care stimulează starea de bine

Aceste exemple de mese combină cele mai bune surse de proteine, grăsimi, fibre și substanțe nutritive, care susțin starea bună de spirit. Include-le mai des în meniul zilnic!

1.         Salată de quinoa cu pui sau curcan, struguri și migdale;

2.         Supă de fasole și legume cu pesto;

3.         Carne de vită cu cartofi dulci și broccoli;

4.         Salată cu somon, roșii uscate, anghinare și orez brun;

5.         Iaurt grecesc cu ovăz și banană.

Știai că…

… anumite condimente influențează schimbările de dispoziție? Șofranul, scorțișoara, ghimbirul sau mirosul de vanilie ori nucșoară stimulează eliberarea de endorfine și induc starea de bine.

@shutterstock



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg