Ce sunt suplimentele nutritive, de ce și când ar trebui să iei?

Susținerea sănătății organismului nu se reduce doar la a adopta o dietă echilibrată și un stil de viață pe cât posibil ferit de stres și alți factori externi care te pot da peste cap.

image

Suplimentele nutritive sau alimentare, așa cum mai sunt denumite, ajută la obținerea necesarului de nutrienți pentru organism, însă ca să înțelegi mai bine despre ce este vorba, rândurile următoare ar putea să te lămurească.

De ce este nevoie de extra nutrienți pentru organism și cum se pot lua?

Un plus de vitamine și minerale pentru sănătatea ta

Studiile efectuate în domeniul sănătății în ultimele decade au scos la iveală faptul că necesarul de nutrienți pentru organism nu poate fi procurat în totalitate din alimentație. Practic, consumul de legume și fructe zilnic nu poate asigura aportul de minerale și vitamine cerut de organism. Aici intervin suplimentele nutritive ce se recomandă cu precădere persoanelor care au carențe de vitamine și minerale, în urma analizelor efectuate.

Astfel, suplimentele nutritive recomandate pot fi de origine vegetală sau animală. Acestea pot susține în mare măsură nivelul de nutrienți necesari organismului. 

Sub formă de capsule, lichide sau pulbere, categoria de suplimente Applied Nutrition de pe Nutriland.ro pot completa alimentația ta de zi cu zi și pot susține sănătatea la parametri normali.

În ce situații se pot recomanda suplimentele nutritive?

Este foarte important să ai parte de o alimentație variată și să respecți, pe cât posibil, schema care cuprinde toate categoriile de nutrienți. Chiar și-așa, medicul specialist poate recomanda o cură cu suplimente nutritive, dacă consideră că există o deficiență în acest sens. Iată în ce situații ajută un aport de vitamine și minerale:

  • În cazul femeilor însărcinate, pentru ca fătul să se dezvolte în condiții optime.
  • Pentru persoanele care suferă de boala celiacă, afecțiune care împiedică absorbția corectă a nutrienților.
  • Pentru veganii și vegetarienii care pot dezvolta un deficit de vitamina B12, ce în mod obișnuit este extrasă din produse de origine animală.
  • Pentru mamele care alăptează și care astfel trebuie să ofere pruncului o cantitate optimă de minerale și vitamine, mai ales în cazul alăptării exclusive.
  • Pentru persoanele care practică sport de performanță și care vor să crească masa musculară, cu ajutorul nutrienților speciali.

Acestea sunt doar câteva categorii de persoane cărora li se recomandă suplimentele nutritive de diverse tipuri. Și chiar dacă ai fi tentat să îți cumperi chiar tu acest tip de suplimente, este mai bine însă să vorbești cu un medic specialist și să afli cum stau lucrurile din acest punct de vedere.

Există riscuri dacă se iau mai multe suplimente decât ar trebui?

În mod normal, fiecare cutie de suplimente alimentare vine cu instrucțiuni precise despre modul în care acestea pot fi consumate. Există un dozaj zilnic ce trebuie respectat. Cu toate acestea însă, există persoane care preferă să sară peste cele prescrise și să își stabilească singuri cantitatea de suplimente nutritive, fără să se gândească că ar putea există reacții adverse. 

Dacă apar dureri neplăcute sau disconfort în urma consumului de suplimente alimentare peste doza zilnică admisă, cel mai bine este să se meargă la medic și, bineînțeles, să se stopeze cura respectivă.

Așadar, acum că știi câteva informații despre suplimentele nutritive și beneficiile lor, poți opta pentru cele care ar putea aduce aportul necesar de vitamine și minerale organismului tău. Însă, dacă nu ești convins, este recomandat să mergi la medic și să afli cum poți beneficia de suplimentele dorite.

Sursă foto: Pexels.com