9 întrebări frecvente despre vitaminele prenatale

Sarcina este o perioadă plină de emoții, mai ales dacă e vorba despre primul copil. Iată care sunt cele mai frecvente întrebări ale viitoarelor mămici în legătură cu vitaminele prenatale.

image

1.  Când trebuie să încep să iau vitamine prenatale?

Vitaminele prenatale sunt recomandate din momentul în care decizi că dorești să devii mămică. În mod ideal, ele trebui administrate cu cel puțin o lună înainte de sarcină și e foarte important să fie luate în primele 12 săptămâni după concepție, atunci când are loc formarea organelor viitorului bebeluș.

2.  E în regulă să iau vitamine prenatale dacă nu sunt însărcinată?

Medicii specialiști în obstetrică și ginecologie recomandă femeilor care intenționează să rămână însărcinate să înceapă să ia vitamine prenatale încă dinainte de momentul concepției. Pe de altă parte, dacă nu ai în plan să rămâi însărcinată și vrei să apelezi la vitamine prenatale doar pentru că ai auzit că au efecte deosebite asupra pielii și unghiilor, e bine să știi că un aport crescut de nutrienți pentru o perioadă îndelungată de timp poate avea efecte nedorite.

3.  Ce se întâmplă dacă nu iau vitamine prenatale?

Vitaminele prenatale administrate înainte de momentul concepției și în primul trimestru de sarcină au ca scop prevenirea apariției defectelor de tub neural. Acestea presupun anomalii de dezvoltare a craniului, creierului, coloanei vertebrale și a măduvei spinării și includ diagnostice precum anencefalia și spina bifida.

4.  Există vitamine care nu sunt recomandate în sarcină?

Dacă ești însărcinată, e de dorit să eviți suplimentele care conțin vitamina A (retinol). Un aport crescut de vitamina A poate fi dăunător pentru bebeluș. De asemenea, e de dorit să eviți să consumi frecvent ficat, produse din ficat sau ulei de pește, acestea fiind surse alimentare bogate în această vitamină.

5.  N-o să mă îngraș de la vitaminele prenatale?

Adevărul este că nu există nici un fel de dovezi că vitaminele prenatale te-ar face să te îngrași. În plus, îngrășatul nu se produce de la pastiluța aceea pe care o înghiți dimineața, ci de la ceea ce mănânci în tot restul zilei.

Este normal să iei în greutate în timpul sarcinii, în special în trimestrele 2 și 3 de sarcină, când necesarul caloric crește.

6.  Nu e prea târziu ca să mai iau vitamine prenatale?

Nu e niciodată prea târziu să iei vitamine prenatale, atâta timp cât ești însărcinată. E adevărat că e foarte important să le iei înainte să rămâi însărcinată și în perioada sarcinii, dar ele au rolul lor și beneficii incontestabile în orice moment al sarcinii și după naștere, în perioada alăptării.

7.  Există femei care nu trebuie să ia vitamine prenatale?

Există unele situații în care vitaminele prenatale sunt contraindicate:

●     Boli de metabolizare a fierului care determină o depozitare crescută a fierului în organism;

●     Anemie hemolitică;

●     Ulcer gastric;

●     Gastrită;

●     Colită ulcerativă;

●     Transfuzii sangvine repetate.

8.  Vitaminele prenatale pot determina avort spontan?

Nu există nici un studiu care să susțină ipoteza că vitaminele prenatale ar putea crește riscul de avort spontan.

9.  Vitaminele prenatale pot preveni un avort spontan?

Nu există studii care să demonstreze o corelație directă între administrarea vitaminelor prenatale și prevenirea unui avort spontan. Pe de altă parte, majoritatea pierderilor de sarcină sunt provocate de anomalii grave de dezvoltare a viitorului bebeluș, iar vitaminele prenatale pot preveni apariția acestora. Prin urmare, se poate considera că un supliment de acest tip, recomandat de către medicul obstetrician, contribuie la prevenirea avorturilor spontane din săptămânile mici de sarcină.

Există o mare varietate de suplimente de vitamine și minerale destinate gravidelor și e bine să discuți cu medicul înainte de a-l alege pe unul dintre ele. Pe de altă parte, ține cont de faptul că, în perioada sarcinii, cel mai potrivit este un complex de vitamine special pentru gravide.

Sursa foto: Shutterstock