Cine poate folosi ovulele ca metodă contraceptivă şi cui sunt interzise ca tratament

2 ovule 1762398320 jpg jpeg

Infecţiile vaginale reprezintă cea mai frecventă indicaţie a tratamentului cu ovule. Sunt şi alte situaţii când sunt recomandate şi este bine să ştii cum îţi pot fi de ajutor şi cum le foloseşti corect.

Preparate farmaceutice de formă ovală, ovulele se introduc în vagin cu ajutorul unui aplicator. „Acestea devin lichide în vagin pe măsură ce se încălzesc la temperatura corpului. Organismul absoarbe rapid substanţele medicamentoase din ovulele vaginale. Ovulele diferă în funcţie de substanţele conţinute şi indicaţiile terapeutice‟, explică dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Tratează infecţiile ginecologice

O indicaţie frecventă a ovulelor sunt infecţiile vaginale precum cele cauzate de ciuperci (candidoza) şi cele bacteriene. Înainte de prescrierea lor, medicul indică efectuarea unor analize precum secreţiile vaginale, antibiograma şi fungigrama.

Ovulele se introduc în vagin seara, înainte de culcare. În timpul tratamentului, trebuie să se evite contactele sexuale, pentru că există pericolul reinfectării. În plus, şi partenerul poate avea nevoie de tratament local cu anumite unguente. Trebuie evitată administrarea ovulelor în perioada menstruală, mai ales dacă sângerările sunt abundente. Acestea pot fi o soluţie terapeutică şi în cervicita cronică (rana pe col). Există şi ovule indicate pre- şi postoperator în chirurgia ginecologică. 

Pot fi metodă contraceptivă în anumite condiţii

Ovulele spermicide sunt una dintre metodele contraceptive, fiind indicate, de pildă, femeilor care nu pot lua anticoncepţionale sau nu pot folosi steriletul, din diverse motive. Ovulul contraceptiv se introduce adânc în vagin înaintea contactului sexual şi oferă protecţie în jur de patru ore.

Spuma pe care o formează ovulul distruge spermatozoizii, împiedicând astfel instalarea sarcinii. Întrucât nu feresc şi de bolile transmisibile sexual şi pentru că nu oferă o protecţie totală (siguranţa este de 75%), este indicat şi un alt contraceptiv, cum ar fi prezervativul. 

Se recomandă urmarea strictă a indicaţiilor prevăzute în prospect (introducerea în vagin cu 10-15 minute înaintea actului sexual, repetarea administrării la fiecare contact sexual etc.). Foarte rar, ovulul contraceptiv poate determina apariţia iritaţiei locale. 

Atenţie!

Cu 48 ore înainte de efectuarea Babeş-Papanicolau, se recomandă întreruperea tratamentului cu ovule.

Citeşte şi: Când se face testul Babeş-Papanicolau şi de ce este crucial pentru femei

Indicate în uscăciunea vaginală

În special înainte de instalarea menopauzei, poate să apară atrofia sau uscăciunea vaginală, cauzată de reducerea nivelului estrogenului, hormon implicat în menţinerea elasticităţii pereţilor vaginali. De asemenea, uscăciunea vaginală poate să apară şi la femeile care urmează anumite tratamente precum chimioterapia. În această situaţie, pentru tratarea uscăciunii vaginale, medicul poate recomanda tratament cu ovule care conţin estrogen. 

3 femeie la doctor 1453995341 jpg jpeg

Bine de ştiut!

O altă formă de prezentare a ovulelor este cea de preparat hormonal, cu utilizare pe perioada sarcinii (susţinere progesteronică) sau în terapia de substituţie hormonală din menopauză (componentă estrogenică).

Sfatul specialistului

Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist obstetrică-ginecologie, clinica Nativia, Bucureşti

5 dr ruxandra cigaran medic specialist obstetrica ginecologie clinica nativia jpg jpeg

Ovulele vaginale sunt indicate în tratamentul afecţiunilor (infecţioase sau inflamatorii) care afectează vaginul, dar şi în caz de uscăciune vaginală sau contracepţie. Se introduc în vagin cu un aplicator din plastic după igienă riguroasă. Se recomandă să rămâneţi în repaus câteva minute pentru a lăsă medicamentul să se absoarbă. 

Citeşte şi: Sterilizarea, metoda definitivă de contracepţie. Ce presupune intervenţia realizată adesea prin laparoscopie

Se pot folosi în orice perioadă, dar nu se recomandă în caz de sângerare vaginală abundentă. Se recomandă să fie folosite de câte ori este nevoie, la indicaţia medicului. Contraindicaţiile ovulelor sunt legate de substanţele conţinute şi de patologiile asociate ale pacientei. Administrarea ovulelor se face numai la indicaţia medicului. Se pot folosi ovule care conţin substanţe permise în sarcină.



Recente

Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg