Construiește-ți o relație sănătoasă cu banii: ce obiceiuri să pui în aplicare

Într-o lume în care tentațiile de consum sunt omniprezente și presiunile economice sunt în continuă creștere, dezvoltarea unor obiceiuri financiare solide poate face diferența între prosperitate și dificultăți financiare.

image

Și, cu cât acționezi mai repede, cu atât vei ajunge să-ți construiești o relație sănătoasă cu banii, într-un timp mai scurt. Iată ce poți face.

1.  Planifică-ți bugetul lunar

Primul pas spre construirea unei relații sănătoase cu banii este să cunoști care este situația ta financiară reală și să fii în control asupra ei. În acest mod, poți lua decizii înțelepte, fără să te lași condusă de trenduri sau impulsuri emoționale. Iată ce poți face în acest sens:

  1. Identifică toate sursele de venit: Adună salariul, bonusurile, veniturile din activități secundare, pentru a obține o sumă lunară totală.
  2. Timp de o lună, notează fiecare cheltuială pe care o faci, indiferent de sumă. Poți să împarți cheltuielile în categorii precum: costuri importante fixe (chirie, rată, utilități), costuri necesare variabile (alimente, cheltuieli de transport etc.), costuri opționale cum ar fi cele alocate divertismentului și ieșirilor în oraș cu prietenii.
  3. Analizează care sunt categoriile de cheltuieli cu cele mai ridicate costuri și implementează anumite obiceiuri de comportament pentru a le reduce fără să îți afectează calitatea vieții. Îți oferim câteva exemple concrete în ultima parte a articolului
  4. În funcție de rezultatele pe care le obții, stabilește o anumită sumă de bani pentru fiecare categorie în parte și încearcă să te încadrezi în lunile următoare.

2.  Economisește automat

Nu uita ca în planificarea bugetului tău să stabilești o sumă pe care să o aloci și economiilor. Indiferent că alegi să economisești pentru îndeplinirea unui obiectiv sau pur și simplu dorești să îți constitui un fond de rezervă, acest lucru este important pentru a-ți îmbunătății relația cu banii. Totuși, ca să producă efecte vizibile în stabilitatea ta financiară, încearcă să îți creezi un obicei din a economisi, astfel încât să te asiguri că în fiecare lună pui bani deoparte.

Cel mai simplu mod de a face asta este să configurezi transferuri automate din contul tău curent în depozite la termen sau în contul de economii imediat după ce primești salariul. Indiferent ce instrument de economisire alegi, atât depozitele la termen, cât și contul de economii îți vor aduce un venit suplimentar sub formă de dobândă care poate varia, în principal, în funcție de suma de bani pe care o economisești și de instituția bancară aleasă. Partea bună este că, pe lângă o dobândă avantajoasă, majoritatea băncilor permit programarea acestor transferuri prin intermediul serviciilor de online banking.

3.  Acordă atenție micilor detalii

Cu toate că economisirea poate deveni o rutină susținută de tehnologie, există și alte obiceiuri pe care le poți implementa în comportamentul tău de zi cu zi. Despre acestea ți-am menționat în prima parte a articolului, așa că acum a sosit momentul să-ți oferim câteva exemple concrete și practice. Iată ce poți face:

●     Înainte de a face o achiziție majoră neplanificată, așteaptă 24-48 de ore pentru a te asigura că este o achiziție necesară și nu doar un impuls.

●     Compară înainte de a cumpăra, în special atunci când vorbim despre gadgeturi sau aparate electronice și electrocasnice. Folosește aplicații sau site-uri de comparare a prețurilor pentru a găsi cele mai bune oferte.

●     Folosește carduri de credit sau aplicații mobile care oferă cashback pentru achizițiile tale. În acest mod, poți economisi de fiecare dată când cumperi de la magazinele partenere programului pentru care aplici.

●     Plătește facturile și rata la timp. Setează alerte sau plăți automate pentru facturile recurente și pentru plata ratei pentru a evita penalitățile pentru întârziere.

În concluzie, amintește-ți un lucru: construirea unei relații sănătoase cu banii nu se întâmplă peste noapte, ci este rezultatul unor obiceiuri financiare consecvente și bine gândite. Pune în aplicare soluțiile prezentate aici ca să-ți creezi un fundament solid pentru un viitor financiar stabil.

Sursă foto: Shutterstock