Cum îţi dai seama dacă suferi de anemie?

1 anemie jpg jpeg

Te simţi obosită, deşi nu ai depus vreun efort semnificativ, ai dureri de cap şi te ia cu ameţeală? Aceste stări neplăcute pot ascunde o boală a sângelui care nu trebuie neglijată. Află cum îţi dai seama dacă suferi de anemie.

Anemia este o afecţiune cauzată de scăderea cantităţii sau calităţii globulelor roşii şi a hemoglobinei din sânge, ceea ce se traduce printr-un nivel scăzut al oxigenului din sânge şi prin mai puţine substanţe nutritive care ajung la celule. Dacă nu o depistezi la timp, boala se agravează.

Simptome care arată că suferi de anemie

De multe ori, treci cu vederea episoadele de oboseală sau de lipsă de concentrare, fiind tentată să dai vina pe programul tot mai aglomerat sau pe alimentaţia haotică. Dacă aceste stări sunt frecvente, ar fi cazul să-ţi faci un set de analize de sânge. Printre simptomele anemiei se mai numără: frisoanele, paloarea feţei, tulburările de vedere, constipaţia, scăderea în greutate. În unele cazuri, stările de oboseală pot duce la leşin. Dacă anemia se adaugă altor probleme de sănătate, oxigenarea insuficientă a sângelui poate culmina cu un atac de cord.

Cele mai întâlnite tipuri de anemie

Dintre tipurile de anemie, cea mai întâlnită este cea feriprivă, cauzată de deficitul de fier din organism. Anemie pernicioasă este cauzată de deficienţa de vitamina B12, iar cea aplastică apare atunci când scade numărul eritrocitelor şi al trombocitelor. Un alt tip de anemie este cauzat de bolile cronice. De exemplu, în cazul insuficienţei renale nu se mai sintetizează eritropoietină, hormon produs de rinichi şi de ficat, şi atunci scade şi numărul globulelor roşii.

Ce tratamente există pentru anemie?

Tratarea anemiei se face pornind de la cauzele care au determinat apariţia acesteia. Astfel, dacă numărul globulelor roşii din sânge a scăzut în urma unei infecţii, se va recurge, în primul rând, la tratarea infecţiei cu antibiotic.

În cazul anemiei feriprive, se recomandă de obicei suplimente pe bază de fier, dar şi un regim alimentar adecvat. Pentru cazurile mai severe de anemie, ar putea fi nevoie de transfuzii sangvine.

Citeşte şi: Alimente care te ajută să combaţi anemia.

Atenţie!

Tratamentele prelungite cu inhibitori ai secreţiei gastrice şi alcoolismul scad sau împiedică absorbţia fierului, a acidului folic şi a vitaminei B12, esenţiale pentru producerea globulelor roşii.

Sfatul specialistului

Dr. Zsofia Varady, medic primar hematologie, Institutul Clinic Fundeni

Când omul se simte obosit şi se vede palid în oglindă ar trebui să se adreseze neapărat la medicul de familie. Acesta îi va solicita să facă o hemogramă completă, acel test de sânge prin care se pot diagnostica mai multe afecţiuni, printre care şi anemia. Dacă se constată că anemia a fost cauzată de un deficit de fier sau de lipsa unor vitamine şi minerale, medicul va prescrie un supliment sau va recomanda o alimentaţie specială. În funcţie de motivele apariţiei bolii, medicul îi poate solicita pacientului analize suplimentare.



Recente

Iei medicamente cu magneziu  Veze ce efecte poate avea combinarea  Sursa foto Pixabay medicine 2994788 1280 jpg
shutterstock 2308472285 jpg
Cum il poti incuraja pe cel mic sa petreaca mai mult timp afara Top 3 sfaturi pentru parinti jpg
familie  foto   Shutterstock jpg
Tort cu prune si bezea  Sursa foto shutterstock 2005395161 jpg
shutterstock 2136441693 jpg
Tarta cu ciuperci si pui  Sursa foto shutterstock 1239723775 jpg
shutterstock 2051099930 jpg
Trandafirii vor fi plini de flori daca ii ingrijesti asa in septembrie  Sursa foto shutterstock 2210209051 jpg
femeie în vârstă  foto   Shutterstock jpg
Tort cu mere si merisoare  Sursa foto shutterstock 303532685 jpg
shutterstock 2402713721 jpg
YxCwpga   Imgur jpg
balsam de par xpertbeauty jpg
dietă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2266400827 jpg
clickpentrufemei ro (13) jpg
Obiceiul care imbunatateste memoria  Sursa foto shutterstock 2342429789 jpg
Dovlecei umpluti  Sursa foto shutterstock 2195535413 jpg
shutterstock 322113692 jpg