Cum să recunoşti semnele de răceală sau gripă

1 raceala jpg jpeg

Vremea ne-a surprins anul acesta, luna decembrie aducându-ne temperaturi pozitive, însă pericolul de a te confrunta cu o răceală ori gripă este mare, motiv pentru care este musai să te protejezi şi să nu ignori simptomele, întrucât se pot agrava.

Conform unica.ro, există diferenţe între răcelile comune şi gripă, însă ambele sunt cauzate de virusuri care se dezvoltă într-un climat uscat. Şansele ca acestea să ajungă la tine cresc oricând intri în contact cu oameni deja afectaţi, mai ales în mijloacele de transport în comun, la muncă sau în supermarket.

Cum recunoşti simptomele răcelii ori gripei, află mai jos: Răceala comună

Răceala apare atunci când intri în contact cu rinovirusul, însă există în jur de 200 de virusuri care provoacă această afecţiune în organism. Răceala afectează sistemul respirator superior şi simptomele se manifestă la nivelul nasului, gâtului şi plămânilor. Orice persoană poate veni în contact cu virusurile care provoacă răceala prin contact direct, adică dacă stau în proximitatea unei persoane bolnave care strănută sau tuşeşte sau prin atingerea suprafeţelor unde se află virusurile. Momentul în care duci mâna la nas sau la gură este cel în care acestea au acces spre organismul tău.  Simptomele unei răceli sunt următoarele: rinoree, dureri în gât, tuse, strănuturi şi nas înfundat. Febra apare rar în cazul adulţilor, fiind mai des întâlnită la copiii. O răceală comună durează în jur de o săptămână, dar poate să treacă peste pragul de două săptămâni. Este recomandat să ceri sfatul medicului dacă nu se ameliorează după o perioadă de şapte-zece zile. Unul dintre cele mai cunoscute mituri despre răceală este că aceasta s-ar declanşa atunci când ţi-e frig sau dacă ieşi din casă cu părul umed. Aşadar, atunci când cauţi geci si paltoane de dama sau cand vrei sa le porţi la ocazii speciale şi ţi-e teamă că nu sunt potrivite pentru temperatura de afară, nu îţi fie frică de răceală şi bucură-te de ele dacă te simţi confortabil. Temperatura scăzută nu face altceva decât să crească vulnerabilitatea organismului, nu este cea care provoacă răcelile. 

Gripa

Aceasta apare cel mai des în perioada de toamnă-primăvară, cu apogeu în lunile de iarnă. La fel ca răceala, aceasta se manifestă dacă intri în contact cu virusuri. Acestea sunt de tipul A, B şi C, iar în fiecare an tulpina care afectează organismul oamenilor se schimbă. Vaccinurile sunt cea mai bună metodă de a preveni boala, iar acestea sunt dezvoltate pentru tulpina specifică din fiecare an.  Gripa le poate fi fatală persoanelor cu imunitatea compromisă şi celor în vârstă, dar şi altor categorii vulnerabile cum sunt precum copiii. În cazul gripei apare şi febra la majoritatea oamenilor, inclusiv la adulţi. Alte simptome includ: dureri de încheieturi, de gât şi de cap, frisoane, tuse seacă, oboseală îndelungată, dureri musculare grave. Gripa avansează repede şi semnele se agravează destul de repede, iar aceasta se poate transforma în afecţiuni mai grave precum pneumonia. Este important să recunoşti gravitatea stării de sănătate cât mai repede, pentru ca tratamentul primit de la medic să-şi facă efectul. Prezenţa unor alte boli precum diabetul, afecţiunile cardiace sau virusul HIV fac organismul mult mai sensibil la efectele gripei şi trebuie să contactezi cât mai repede medicul pentru a primi tratamentul adecvat.

Ca să te protejezi ste să eviţi cât mai mult posibil să intri în contact cu virusurile care cauzează răceala. Spală-te pe mâini cât mai des folosind săpun antibacterian şi evită să-ţi atingi ochii sau gura când ai mâinile nespălate. Dacă eşti în oraş, în troleibuz sau tramvai, foloseşte un gel dezinfectant pentru a te proteja. Nu intra în contact cu cei bolnavi şi vaccinează-te împotriva virusului gripal în perioada toamnă-iarnă. Dacă răceşti, este recomandat să stai la rândul tău departe de cei sănătoşi şi să eviţi pe cât posibil să mergi la birou sau în magazine, pentru a nu da mai departe virusul, potrivit sursei citate.