Dacă observi aşa ceva pe piele, este cazul să mergi la medic! Semnele neobişnuite date de Parkinson

1 shutterstock 1246589929 jpg jpeg

Un simptom surprinzător poate indica debutul bolii Parkinson. Chiar dacă n-ai atins vârsta de 40 de ani nu înseamnă că n-ar trebui să suspectezi că poate fi vorba despre o astfel de afecţiune şi să te adresezi unui medic. În cazul unui din 20 de bolnavi primele semne ale acestei boli apar mai devreme de 40 de ani.

Boala Parkinson este o tulburare a mişcării care afectează sistemul nervos central şi poate avea simptome care afectează comportamentul şi  vorbirea. Multă lume o asociază cu simptomele motorii, ca tremorul şi rigiditatea, dar există multe alte manifestări non-motorii, mai puţin cunoscute care tind să fie trecute cu vederea. Experţii spun că un anumit simptom cutanat, aparent fără legătură cu Parkinsonul, poate indica boala la debut, iar bolnavii nu sunt conştienţi de această legătură.

Transpiri excesiv? Poate fi un prim semn de Parkinson

Chiar dacă pare să nu fie nimic în comun între transpiraţia excesivă şi Parkinson, hiperhidroza poate avea drept cauză această boală. Dacă observi acest simptom alături de oricare alte semne ale bolii, adresează-te medicului de familie. Transpiraţia excesivă este un semn relativ comun al bolii Parkinson, deoarece afecţiunea afectează de obicei partea superioară a corpului. De asemenea, hiperhidroza apare mai ales dacă boala nu este tratată.

Explicaţia constă în faptul că persoanele cu Parkinson suferă modificări majore ale sistemului nervos autonom, care controlează transpiraţia. Din această cauză, se pot supraîncălzi cu uşurinţă în lipsa unei reglări a transpiraţiei. În plus, persoanele care suferă de Parkinson pot avea un simţ al mirosului mai redus şi este posibil să nu fie conştiente de mirosurile corporale cauzate de transpiraţia excesivă.

Hiperhidroza poate dispărea şi reapărea

În cazul unor bolnavi de Parkinson, transpiraţia excesivă apare şi dispare în funcţie de tratamentul urmat. Se întâmplă cel mai adesea în perioadele ciclului „pornire-oprire” a unui plan de tratament, mai ales dacă suferinzii au şi diskinezie, mişcări musculare incontrolabile sau spasme.

Oamenii de ştiinţă au investigat modalităţi de a minimiza fluctuaţiile simptomelor asociate cu medicaţia Parkinson. Redistribuirea dozelor de medicamente care conţin substanţa activă levodopa poate însemna doze mai mici, mai frecvente sau creşteri mai mari şi mai puţin frecvente, ceea ce poate controla oscilaţiile la unele persoane.

Citeşte şi:

Tremuri fără motiv? Ce boală e şi cum îţi ameliorezi starea

Din ce cauze transpiri noaptea

Tremorul şi rigiditatea, posibile semne la debutul bolii

Este posibil ca primele semne ale bolii să apară concomitent cu transpiraţia excesivă. Este vorba despre simptomele motorii, ca tremorul, rigiditatea membrelor şi dificultatea de a iniţia o mişcare, oboseala, schimbările bruşte de dispoziţie, dificultăţile de gândire, anxietatea. Toate sunt indicate de Asociaţia Europeană pentru Boala Parkinson.

În cazuri rare, cei care au Parkinson în diverse stadii pot transpira mai puţin. Deşi este mai puţin frecventă decât transpiraţia excesivă, unii spun că nu transpiră nici la efort. Această afecţiune, cunoscută sub numele de hipohidroză, este legată de utilizarea unor medicamente pentru Parkinson, anticolinergicele.

FOTO: Shutterstock