Tremuri fără motiv? Ce boală e şi cum îţi ameliorezi starea

tremuri fără motiv jpeg

Tremurul poate ascunde o serie de probleme de sănătate şi te îngrijorează, mai ales atunci când nu cunoşti cauza lui. O serie de afecţiuni declanşează mişcările involuntare şi rapide ale corpului sau ale unor părţi din acesta. Iată de ce tremuri fără motiv.

Tremuri fără motiv? Ce cauze externe pot fi

Anumite obiceiuri zilnice pot cauza tremurul membrelor, precum consumul de cafea şi de ţigări, din cauza faptului că acestea stimulează sistemul nervos. Dacă le combini sau le consumi în exces, efectul se va dubla. Medicamentele folosite la reglarea tensiunii şi antidepresivele pot da stări de tremurat. Privarea organismului de hrană, în cazul dietelor drastice, alimentaţia bazată în special pe carbohidraţi, lipsa somnului, epuizarea psihică pot determina scăderea nivelului de zahăr din sânge şi apariţia mişcărilor involuntare. 

Cauze interne

Cele mai frecvente afecţiuni care cauzează tremurul corpului sunt boala Parkinson, scleroza multiplă, lipsa calciului, tensiunea arterială oscilantă, diabetul, insuficienţa hepatică şi bolile autoimune. Corpul tău poate începe să tremure atunci când ai febră sau când îţi este foarte frig, organismul încearcând să îşi regleze astfel temperatura. Dacă îţi scade semnificativ tensiunea, în urma consumului medicamentelor pentru tratarea hipertensiunii, ori dacă nu ai mâncat suficient înainte de a le lua, nu numai că vei tremura, dar te vei simţi şi ameţită.

Cauze de natură emoţională când tremuri fără motiv

Tremuratul este un simptom comun al anxietăţii, cu care multe persoane se confruntă în diferite momente din viaţă. Mai apare în urma stresului, reprezentând un răspuns direct al activării sistemului nervos simpatic. Tremură adesea şi persoanele care suferă de tulburări bipolare sau de depresie. Tehnicile de relaxare, precum meditaţia sau mişcarea, pot reduce problemele atunci când tremuri fără motiv.

Cum îţi ameliorezi starea

•    Dacă tremuri fără motiv, elimină pentru o perioadă cafeaua şi tutunul, pentru a vedea dacă starea ta se îmbunătăţeşte, dar du-te oricum la un medic specialist. •    Dacă suspectezi că dieta este de vină, evită să consumi alimente cu carbohidraţi simpli, fără proteine. •    Acordă atenţie orelor de somn şi încearcă să te odihneşti suficient •    Dacă tremuri fără motiv şi îţi scade nivelul de zahăr din sânge, mănâncă sau bea ceva dulce, precum un suc de portocale. Dacă tremuratul se opreşte, înseamnă că era cauzat de scăderea glicemiei. •    Evaluează-ţi starea emoţională, pentru a vedea dacă există un motiv care îţi dă o stare de anxietate.