Dieta Atlantică te scapă de grăsimea abdominală. Ce alte beneficii aduce și cum se ține
Dacă îți dorești să obții un abdomen plat, adoptă Dieta Atlantică! Acest regim te va ajuta inclusiv să îți îmbunătățești nivelul de grăsimi în sânge și să previi unele probleme de sănătate.
Se mai numește și „Dieta Portugheză‟, deoarece pune accent pe alimente care se consumă în Portugalia și în zone din nord-vestul Spaniei. În mare parte, se aseamănă cu Dieta Mediteraneană, dar are și caracteristici unice, cum sunt tehnicile de gătit tradiționale (sunt permise tocănițele) și consumul alimentelor de sezon.
Ce alimente sunt permise
Se caracterizează pe consumul de alimente de sezon, proapete și puțin procesate, inclusiv:
- Legume și fructe proaspete
- Fructe uscate - în special castane
- Leguminoase
- Produse lactate - lapte și brânză
- Cereale integrale
- Nuci și semințe
Sursa principală de proteine este peștele, precum sardinele și codul, dar importante sunt și fructele de mare. Uleiul de măsline este sursa principală de grăsimi. Cu moderație se poate consuma: carne de vită / de porc / de pasăre și vânat sălbatic, dar și vin.
În ceea ce privește pregătirea alimentelor, se acceptă tehnicile simple de gătit, cum ar fi: fierberea, grătarul și coacerea. Sunt permise inclusiv tocănițele tradiționale, dar condiția este să fie pregătite cu foarte puține grăsimi. Nu se acceptă prăjelile!
Ce beneficii aduce această dietă
Ținută cu rigurozitate, Dieta Atlantică ajută la scăderea grăsimii abdominale, la îmbunătățirea nivelului de colesterol HDL (colesterol „bun‟), la scăderea nivelului de grăsimi din sânge și la reglarea tensiunii arteriale ridicate, scrie „Healthline‟. Studiile arată că, urmată timp de 6 luni și asociată cu activitate fizică regulată, acest regim ajută la prevenirea bolilor de inimă, problemelor gastrointestinale, diabetului de tip 2 și accidentului vascular cerebral.
Citește și: Cum a reușit un medic să slăbească 40 de kilograme. Ce alimente a consumat și la ce a renunțat
Cum se ține Dieta Atlantică
Un aspect cheie al Dietei Atlantice este că pune accentul pe alimentele de sezon, care diferă de la o regiune la alta. Spre exemplu, primăvara este indicat să consumi: salată verde, urzici, lobodă, spanac, pătrunjel, ridichi și ceapă verde, căpșuni, zmeură, cireșe și corcodușe. Asociază-le cu surse bune de proteine, precum pește, fructe de mare, lapte și brânză și uita să bei multă apă, dar și ceaiuri!
Un alt principiu al acestui regim este că pune accent pe socializare. Prioritizează mesele principale alături de familie, iar interacțiunea pozitivă va aduce beneficii asupra stării tale de spirit.
Sursă foto: Shutterstock