Din nou la dentist

1 dr denisa zaharia 2 jpg jpeg

Din 15 mai, când intrăm în starea de alertă, se deschid, pe lângă muzee, unele magazine şi, posibil, terase, şi cabinetele stomatologice. Însă, nu oricum. Acestea îşi pot relua activitatea doar respectând anumite reguli de protecţie.

În prezent, în România sunt peste 22.000 de medici stomatologi, majoritatea având cabinete private, toate închise din data de 23 martie, din cauza pandemiei de Covid-19. Odată redeschise, însă, nu oricine şi oricum pot veni la un consult.

Acces doar cu programare

Pacienţii care au simptome de viroză respiratorie, cei aflaţi în izolare sau în carantină şi cei confirmaţi cu noul coronavirus vor putea fi trataţi doar în cabinete stomatologice desemnate în acest scop. Ceilalţi pacienţi vor putea veni la dentist doar dacă au o programare. Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont la clinica PerfectDent din Bucureşti, oferă mai multe detalii: „Accesul pacienţilor în clinică se va putea face doar cu programare telefonică sau online, va fi necesar că pacienţii să respecte cu stricteţe ora programării pentru a nu se intersecta cu alţi pacienţi şi să încerce să nu vină însoţiţi, deoarece sala de aşteptare nu va permite staţionări pentru o perioada, până la noi reglementări”.

Ca multe alte cabinete stomatologice private, Dr. Zaharia a luat decizia prelungirii programului de funcţionare a clinicii sale stomatologice pentru a putea programa toate persoanele care au nevoie de tratamente şi intervenţii medicale şi pentru a respecta, în acelaşi timp, şi ferestrele de timp necesare între pacienţi pentru sterilizarea şi igienizarea cabinetelor. PerfectDent va fi, deci deschisă între 8.30 dimineaţa şi 9.00 seara.

„În cele patru cabinete ale noastre, personalul medical va lucra în două ture în care se vor trata maxim patru pacienţi pe tură. Vom avea o pauză de 20 de minute între pacienţi, pentru dezinfectarea, aerisirea şi pregătirea cabinetului pentru următorul pacient,” a spus Dr. Zaharia.

Protocol strict

Conform normelor impuse de Colegiul Medicilor Dentişti din România şi ale Direcţiei de Sănătate Publică, atât personalul stomatologiilor, cât şi pacienţii care le calcă pragul vor trebui să urmeze reguli stricte de igienă şi protecţie. Tot personalul medical va fi echipat cu halate, combinezoane impermeabile, ochelari, viziere, măşti de protecţie, bonete şi botoşi de unică folosinţă.

Pe de altă parte, clinicile vor face permanent un triaj epidemiologic al pacienţilor, dar şi al personalului, înainte de accesul în clinică.

„Vom evalua riscul fiecărei persoane care va intra în clinică de a fi infectată cu Sars-Cov-2, atât prin verificarea temperaturii, cât şi printr-un chestionar de evaluare a stării de sănătate completat şi semnat pe proprie răspundere. Odată triajul realizat, pacientul va avea la dispoziţie covoraşul cu clor de la intrare pentru dezinfectarea încălţămintei, gel dezinfectant pentru mâini pentru igienizare, saci şi recipiente speciale pentru depozitarea bunurilor personale, precum şi echipamente speciale de protecţie de unică folosinţă precum botoşi, bonetă, halat şi mască,” a mai spus Dr. Zaharia.



Recente

3 motive sa te speli pe fata seara  Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere  Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese  Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille  Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele  foto   Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion  sursa   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg
Supa de linte  Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
manichiura 3D 2023 shutterstock 1720295548 jpg
Ce sa nu faci cand ai buzele crapate  Sursa foto shutterstock 1846727497 jpg