Incidenţa psoriazisului în România, peste media europeană!

1 vizual ziua mondiala de lupta impotriva psoriazisului 2019 png png

Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupt─â ├«mpotriva Psoriazisului, Societatea Rom├ón─â de Dermatologie (SRD) lanseaz─â datele preliminare ale Proiectului Na┼úional privind prevalen┼úa psoriazisului ┼či a psoriazisului artropatic ├«n Rom├ónia.

SRD continu─â eforturile de con┼čtientizare public─â asupra psoriazisului ┼či trage un semnal de alarm─â cu privire la stigmatizarea social─â ┼či profesional─â a pacientului, transmi┼ú├ónd mesajul c─â psoriazisul nu este o boal─â contagioas─â. Psoriazisul este mai mult dec├ót o boal─â de piele, av├ónd comorbidit─â┼úi multiple ┼či implica┼úii severe la nivel psihosocial, profesional ┼či economic.

Potrivit datelor preliminare ale Proiectului Na┼úional privind prevalen┼úa psoriazisului ┼či a psoriazisului artropatic ├«n Rom├ónia, aproximativ 5% din popula┼úia ┼ú─ârii sufer─â de psoriazis. Media la nivel local este mai mare fa┼ú─â de cea european─â, aceasta din urm─â fiind estimat─â la 3%. Studiul a fost realizat pe un e┼čantion reprezentativ de 1.500 de persoane, cu v├órsta de peste 18 ani, din mediul urban ┼či rural, ┼či pe un sube┼čantion de 500 de persoane la care a fost realizat ├«n paralel ┼či examenul clinic la cabinetele medicilor dermatologi.

Declarat de c─âtre Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii  (OMS) a 5-a cea mai important─â boal─â cronic─â netransmisibil─â, ├«mpreun─â cu boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii, psoriazisul este o boal─â cronic─â, sistemic─â, ce afecteaz─â nu doar pielea, ci ┼či alte organe, duc├ónd frecvent la complica┼úii. De aceea, Societatea Rom├ón─â de Dermatologie subliniaz─â necesitatea unui management adecvat al acestei afec┼úiuni, ├«n vederea cre┼čterii calit─â┼úii vie┼úii pacientului ┼či atrage aten┼úia asupra importan┼úei diagnosticului precoce ┼či a ├«ngrijirii de specialitate.

În cazul unui pacient cu psoriazis vulgar care este diagnosticat cu întârziere riscul de agravare a bolii asociate este de câteva ori mai mare decât în cazul unui pacient fără psoriazis.

ÔÇ×├Än contextul Zilei Mondiale de Lupt─â ├«mpotriva Psoriazisului, continu─âm s─â cre┼čtem gradul de con┼čtientizare cu privire la importan┼úa diagnosticului timpuriu ┼či a ├«ngrijirii de specialitate pentru persoanele cu psoriazis. Psoriazisul este mai mult dec├ót o boal─â de piele, este o afec┼úiune care trece de bariera tegumentului ┼či are multe comorbidit─â┼úi, acesta fiind si semnalul de alarm─â transmis la nivel mondial, prin intermediul campaniei <LetÔÇÖs get CONNECTED>. De aceea, ├«n tratarea sa, nu trebuie neglijat consultul interdisciplinar, av├ónd medicul dermatolog drept pilon central. Dac─â este corect gestionat, psoriazisul poate fi controlat ┼či tratat. Rezultatele Proiectului Na┼úional privind prevalen┼úa psoriazisului ┼či a psoriazisului artropatic ├«n Rom├ónia relev─â c─â num─ârul bolnavilor de psoriazis ├«n Rom├ónia este mult mai mare dec├ót la nivel european, unde este de aproximativ 3%. Din fericire, asemenea unor ┼ú─âri precum Germania ┼či Fran┼úa, avem ┼či noi din ce ├«n ce mai multe solu┼úii de tratament, inclusiv biologic, iar pacien┼úii au acces la cele mai noi terapii pentru psoriazis. Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, multe dintre acestea fiind gratuite. De aceea pacien┼úii, dar ┼či apar┼úin─âtorii lor trebuie s─â ├«n┼úeleag─â importan┼úa accesului timpuriu la diagnostic ┼či la ├«ngrijire de specialitate, duc├ónd astfel la ├«mbun─ât─â┼úirea calit─â┼úii vie┼úii acestor persoaneÔÇŁ, explic─â Dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, Secretar General al Societ─â┼úii Rom├óne de Dermatologie.

Psoriazisul reprezint─â o provocare la nivelul ├«ntregii lumi ┼či aproximativ 125 de milioane de persoane sufer─â de acest tip de boal─â la nivel global. Cu toate acestea, lipsa de informare ├«n ceea ce prive┼čte psoriazisul face ca publicul larg s─â perceap─â gre┼čit aceast─â afec┼úiune cu implica┼úii severe la nivel psihosocial ┼či ├«n via┼úa de zi cu zi a pacien┼úilor. Pentru c─â se consider─â o boal─â contagioas─â, oamenii evit─â s─â intre ├«n contact direct cu pacien┼úii, duc├ónd la stigmatizarea ┼či izolarea lor. Stigma socio-profesional─â asociat─â scade semnificativ calitatea vie┼úii bolnavilor, ace┼čtia ajung├ónd s─â se confrunte cu un nivel crescut de depresie, dar are ┼či alte consecin┼úe psihosociale negative, precum ru┼čine, furie, ├«ngrijorare ┼či jen─â.

 • 43% dintre bolnavi consider─â c─â psoriazisul este o ÔÇŁru┼čine social─â
 • 60% dintre pacien┼úi sufer─â de episoade depresive
 • 1 din 3 bolnavi a avut un g├ónd suicidal ├«ntr-un anumit moment
 • 50% dintre pacien┼úi relateaz─â o calitate a vie┼úii sc─âzut─â din cauza discrimin─ârii la locul de munc─â
 • 62% dintre pacien┼úi se confrunt─â cu probleme financiare din cauza bolii

Psoriazisul prezint─â consecin┼úe extrem de importante ┼či la nivel socio-economic: pacien┼úii cu psoriazis sever rateaz─â anual ├«n medie ├«ntre 3 ┼či 26 de zile de munc─â, ├«n timp ce 23% dintre ace┼čtia afirm─â c─â psoriazisul a influen┼úat alegerea unei cariere profesionale.

ÔÇ×Diagnosticat la timp, un pacient cu psoriazis poate s─â duc─â o via┼ú─â normal─â. De aceea, este foarte important ca acesta s─â se prezinte la medicul dermatolog, el fiind singurul care poate stabili diagnosticul ┼či, numai cu ajutorul s─âu, pacientul poate s─â ┼úin─â boala sub control. Tratamentul este administrat doar la recomandarea medicului, care const─â de la tratamente locale p├ón─â la cele mai noi solu┼úii de tratament biologic. Iar prin vizitele regulate la medic ┼či un stil de via┼úa s─ân─âtos, const├ónd ├«ntr-o diet─â echilibrat─â, mi┼čcare, gestionarea stresului ┼či o stare mental─â pozitiv─â, leziunile pot disp─ârea ┼či calitatea vie┼úii pacientul nu este afectat─âÔÇŁ, adaug─â dr. Alin Nicolescu.

Psoriazisul este o afec┼úiune cutanat─â cronic─â, ce apare pe un fond genetic, sub influen┼úa anumitor factori declan┼čatori. Boala afecteaz─â ├«n propor┼úii egale femeile ┼či b─ârba┼úii, v├órsta medie de debut fiind ├«n general situat─â ├«n intervalul 15-30 de ani, ├«ns─â poate s─â apar─â la orice v├órst─â, inclusiv la copii. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este ├«ns─â confirmat faptul c─â boala este legat─â de sistemul imunitar ┼či c─â exist─â o predispozi┼úie genetic─â de a dezvolta aceast─â afec┼úiune, iar stresul mental ┼či emo┼úional este un factor important care determin─â exacerbarea bolii.

Printre cele mai comune simptome se num─âr─â: leziuni ro┼čii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme ┼či dimensiuni variate, bine delimitate; scuame (cruste) alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se deta┼čeaz─â cu u┼čurin┼ú─â; piele uscat─â, uneori poate cr─âpa ┼či s├óngera; senza┼úie de m├ónc─ârime, irita┼úie sau arsur─â. Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombar─â a spatelui. ├Än anumite cazuri, psoriazisul se poate extinde ┼či la nivelul unghiilor sau palmelor sau pe oricare regiune corporal─â.

Pe platforma https://www.psoriazis.info/ ┼či pagina de Facebook Afla totul despre PSO, persoanele cu psoriazis, dar ┼či to┼úi cei interesa┼úi, pot afla mai multe despre boal─â, pot adresa ├«ntreb─âri medicilor, primesc sfaturi din partea speciali┼čtilor sau ├«┼či pot ├«mp─ârt─â┼či povestea.Recente

Jucarii de plus jpg
zidul chinezesc shutterstock 7845748 jpg
6 lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta in numai 5 minute jpg
Cola jpg
Elena Gheorghe jpg
Cartofi jpg
labradoodle shutterstock 2033747033 jpg
Pisica jpg
adolescenti la pc shutterstock 439292719 ok jpg
miros neplacut  shutterstock 1124436698 jpg
suc de fructe jpg
Epilare jpg
Piele fina dupa epilat cu un epilator electric jpg
mama  parinte shutterstock 1509673481 jpg
Alimente jpg
Primele fotografii din istorie cu planeta pitic─â Pluto jpeg
Regina jpg
familie  shutterstock 1903296856 jpg
Nu ╚Ötii cum s─â ╚Ťi amenajezi curtea pentru var─â Iat─â c├óteva ponturi pentru zile r─âcoroase ╚Öi nop╚Ťi de neuitat jpg
piele  mancarimi  shutterstock 1421544041 jpg