3 alimente pe care n-ar trebui să le mănânci niciodată seara

După o zi plină de activităţi mai mult sau mai puţin solicitante, toți merităm un mic răsfăț culinar înainte de a adormi. S-ar putea să ai preparate sau alimente favorite pe care abia le aştepţi la finalul zilei. Ei bine, se dovedește că unele îţi pot afecta ciclurile de somn.

image

Impactul unei cine târzii a fost bine studiat și s-a observat că anumite alimente ar trebui evitate aproape de ora de culcare. S-ar putea să fii surprins de alimentele enumerate, deoarece multe dintre ele au multe efecte benefice pentru sănătate.

Dacă iei cina târziu, cel mai bine este să optezi pentru ceva uşor de digerat, cum ar fi carnea de pasăre ori un preparat vegetarian. Poate că nu este chiar ceea ce te face să te simţi bine seara, dar te va ajuta să adormi rapid și să-ți îmbunătățești calitatea somnului.

Ciocolata amăruie

Câteva bucăţele de ciocolată savurate în timpul vizionării emisiunii tale preferate îţi pot aduce bucurie. Cu toate acestea, inofensiva ciocolată amăruie îţi poate afecta somnul în mai multe moduri.

Potrivit nutriționistei Sophie Trotman, citată de Woman&Home, ciocolata neagră se află pe primul loc pe lista alimentelor care ar trebui să le laşi deoparte înainte de culcare. Motivul? Ciocolata neagră conține cofeină, care te va menține în alertă pentru o perioadă mai lungă de timp și îţi poate perturba somnul. Mai mult, conține zahăr, care îţi va da energie şi te va ţine treaz, deoarece îţi creşte nivelul de glucoză.

Vezi și: Cele mai nepotrivite alimente pentru cină. Îți pun în pericol silueta și sănătatea

Carnea roşie

Oricât de tentant ar fi să alegi la masa de seară o friptură generoasă ori un burger, nu trebuie să pierzi din vedere că oricare dintre acestea îţi pot face probleme când vei vrea să dormi. După masă, te vei simţi obosit şi vei vrea să te întinzi. Deși acest lucru ar putea părea util atunci când eşti pe cale să te culci, după o astfel de masă copioasă, corpul tău este forţat să lucreze din greu pentru a digera alimentele.

Temperatura de bază a corpului crește, ceea ce îţi face somnul inconfortabil. Tot nutriţionista Sophie Trotman explică de ce: „Cum carnea roşie este mai densă și mai bogată în proteine decât alte cărni, durează mult mai mult pentru corpul nostru s-o poată descompune.‟.

image

Orice este picant

Şi condimentele afectează somnul, deoarece conțin niveluri ridicate de capsaicină, o substanță chimică despre care s-a descoperit că ridică temperatura corpului și interferează cu procesul de termoreglare, ceea ce face dificilă găsirea temperaturii ideale pentru a te putea odihni.

Te-ar mai putea interesa: Ce reprezintă petele albe de pe somonul gătit. Trebuie sau nu să le dai la o parte?

În cazul femeilor aflate la menopauză sau perimenopauză, dificultatea de a regla temperatura corporală conduce la o exacerbare a bufeurilor, ceea ce presupune supraîncălzire şi transpiraţie inconfortabilă.

Un alt aspect negativ al consumului de alimente picante înainte de culcare este acela că stomacul tău va fi suprasolicitat până târziu în noapte, riscând să-ţi dea arsuri, balonare sau chiar indigestie.

FOTO: Shutterstock, Pixabay



Recente

femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg