Ai lentile de contact? Nu le purta în aceste situaţii!

Abia aşteptai să scapi de ochelari datorită lentilelor de contact. Ai grijă ca acel sentiment de invincibilitate să nu facă să uiţi de respectarea unor reguli simple de purtare a lentilelor!

lentile de contact   ochelari   shutterstock 652945339 jpg

Lentilele de contact îţi îmbunătăţesc viața. Chiar dacă îngrijirea lor este complicată, este nevoie să nu uiţi de câteva reguli de folosire. De pildă, va fi nevoie să le utilizezi doar o anumită perioadă de timp, altfel îţi vor face mai mult rău. Mai mult, este nevoie să te speli bine pe mâini înainte de a le fixa. Dacă suferi frecvent de infecții oculare, acordă mai multă atenție mâinilor şi nu atinge ochii dacă sunt le-ai spălat înainte. Bacteriile sunt peste tot, iar ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să le transferi în ochi. Alături de aceste măsuri simple, este nevoie să iei în calcul şi aspectele enumerate în cele ce urmează pentru a purta lentilele de contact fără probleme.

Le porţi chiar dacă îţi dau disconfort

Un medic optometrist te poate ajuta dacă lentilele tale de contact te deranjează. Nu lăsa lucrurile aşa şi nu accepta iritaţia! Dacă te deranjează ceva, scoate lentila, curăţă şi pune-o înapoi. Dacă persistă, scoate-o și verifică să nu fie ruptă, ceea ce ar putea fi motivul disconfortului tău. În acest caz, va fi nevoie s-o înlocuieşti.

Dacă nu este nimic în neregulă cu lentila, programează un consult la un oftalmolog. Este posibil să ai ochii uscați, o alergie sau o problemă a corneei care cauzează disconfort. Chiar dacă porți lentile de contact de mult timp, ar trebui să acorzi atenţie oricărei probleme care apare.

Vezi şi: Ai observat că ai un cerc gri în jurul irisului? Uite ce probleme de sănătate prevesteşte!

Refoloseşti soluţia

Multor persoane care folosesc lentile de contact le place să creadă că economisesc ceva bani când reutilizează soluțiile speciale. De fapt, ajung să plătească mai mult pentru a scăpa de infecția oculară dată de acest obicei dăunător. Așa cum nu ai spăla vasele în aceeași apă în fiecare zi, n-ar trebui să reutilizezi soluțiile pentru lentilele de contact în care există bacterii la sfârșitul zilei.

Reutilizarea acestei soluții înseamnă să introduci acele bacterii în ochi în loc să le elimini. Până și o cantitate mică de soluție rămasă pe lentilele de contact ar putea cauza probleme, deoarece poate fi contaminată de bacteriile existente, făcând-o mai puțin eficientă.

Mergi la culcare fără să scoţi lentilele de contact

Mulţi dintre cei care poartă lentile de contact o perioadă lungă de timp tind să omită regulile de purtare a acestora. O greșeală frecventă este să doarmă cu lentilele de contact, ceea ce duce la un risc de șase sau chiar opt ori mai mare de a dezvolta o infecție oculară, precum cheratita bacteriană sau ulcerul corneei.

Vezi şi: Mi se zbate ochiul – Ce înseamnă asta?

Când adormi cu lentilele de contact, uscăciunea care rezultă poate provoca leziuni oculare, iar atunci când încerci să le scoți, creşti riscul de infecții.

FOTO: Shutterstock