Ajutoare în detoxificare
Chiar dacă duci un stil de viaţă sănătos, organismul tău are nevoie, din când în când, de o ”curăţenie generală”, mai ales după perioadele de sărbători, cu multe mese copioase. Pe lângă reducerea cantităţilor alimentelor ingerate, există câteva ajutoare pentru buna funcţionare a organismului.
Detoxificarea contribuie la eliminarea toxinelor din colon, curăţă sângele şi ajută în multe afecţiuni. În dieta de detoxificare contează nu doar alimentele pe care le consumi, dar şi cele la care renunţi. Se recomandă evitarea consumului de sare de bucătărie, cafea, aditivi, îndulcitori artificiali, alcool şi zahăr. Printr-o cură de detoxificare poţi trata tulburările de tranzit intestinal, constipaţia, balonările şi discomfortul gastric. Înfometarea şi detox-urile extreme pot duce la deshidratare, oboseală şi ameţeli. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că organismul are propriul sistem de eliminare a toxinelor, care cuprinde rinichii, ficatul şi colonul. Detoxificarea este recomandată de 2 ori pe an, primăvara şi toamna. Este perioada când metabolismul se schimbă radical.
Lămâia stimulează ficatul
Ficatul este un organ prioritar în procesul de detoxificare. Este responsabil de eliminarea deşeurilor şi de neutralizarea toxinelor din organism. Pentru a stimula ficatul să producă mai multe enzime, este recomandat să începi ziua consumând suc de lămâie, amestecat cu apă fierbinte. Sucul de lămâie ajută la eliminarea toxinelor din tractul digestiv, prevenind deteriorarea celulelor, ţesuturilor şi organelor. Ajută la îmbunătăţirea digestiei, ameliorează arsurile la stomac şi te scapă de balonare.
Cum cureţi rinichii
Un bun diuretic este păpădia, care este de folos în dizolvarea calculilor renali. Poate fi consumată ca atare, în salate, dar şi sub formă de ceaiuri. Infuzia se prepară din 2 linguriţe plantă, la o cană cu apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi.
Şi ceaiul din frunze de urzică are acţiune diuretică şi este benefic în bolile de rinchi. De asemenea, ceaiul de urzică este recomandat şi pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge, prevenind pofta de dulciuri. Se prepară dintr-o lingură de frunze, la o cană cu apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.
Anghinarea favorizează eliminarea ureei
Frunzele de anghinare se caracterizează prin efecte sigure asupra bolilor de ficat şi rinichi, având proprietatea de a mări secreţia biliară şi diureza. Ca diuretic, ceaiul din această plantă favorizează eliminarea ureei şi a substanţelor toxice ce se formează la nivelul ficatului şi rinichilor. Ceaiul se pepară dintr-o lingură de frunze mărunţite, care se opăresc cu 500 g apă clocotită. După răcire, se strecoară lichidul şi se îndulceşte cu zahăr. Se beau 2 căni de infuzie pe zi, timp de o lună.
De folos în stimularea secreţiei biliare
Ceaiul de gălbenele este un bun detoxifiant hepatic şi tonic digestiv. Datorită principiului amar, florile de gălbenele măresc secreţia biliară, utilizându-se în bolile de ficat. Infuzia se prepară din 2 linguriţe de flori peste care se toarnă 2 ceşti cu apă clocotită. După 15 minute se strecoară lichidul şi se bea în cursul unei zile, de preferinţă pe stomacul gol.