Bronşită leacuri. Listă cu remediile care te scapă de boală

1 73034 original jpg jpeg

Bronşită leacuri. Tuse „groasă“, dureri musculare, transpiraţie? Bronşita loveşte din nou şi te temi că boala s-ar putea agrava. Urmează un tratament rapid cu ceaiuri, siropuri şi cataplasme.

Bronşită leacuri - Inhalaţii cu uleiuri volatile

Uleiul de brad are efect expectorant şi antiseptic,şi poate fi folosit pentru inhalaţii (10 picături în 100 ml apă fierbinte) sau în baie (10 picături în apa fierbinte din cadă). Se mai pot face,de două ori pe zi,inhalaţii cu vaporii infuziilor de cimbru,levănţică,muşeţel,rozmarin.   Şi inhalaţiile cu ulei de eucalipt sunt benefice în caz de bronşită.

„Tusea nu-mi dă pace!”

Bronşita înseamnă inflamaţia şi iritaţia bronhiilor şi se manifestă prin tuse productivă,cu secreţii gălbui;adeseori e însoţită de dureri de cap şi musculare,febră,transpiraţie. Spre sfârşitul bolii poate să apară o tuse seacă şi persistentă. Afecţiunea se manifestă,cel mai adesea,după o răceală sau o gripă.

Un tratament naturist e cel mai recomandat în caz de bronşită acută,pentru a evita riscul cronicizării bolii. Infuziile cu plante,dar şi inhalaţiile sau cataplasmele sunt eficace pentru a alunga neplăcutele accese de tuse.

Bronşită leacuri - Ceai din ierburi

Foloseşte plante cu proprietăţi bronhodilatatoare,emoliente şi expectorante,pentru a fluidifica secreţiile bronşice.

Bronşită leacuri din cimbru. Infuzie din 2 linguriţe de plantă la o cană cu apă,totul îndulcit cu miere de tei sau de salcâm. Se recomandă o cană de ceai pe zi.

Scai vânăt. Infuzie dintr-o linguriţă de scai la o cană cu apă clocotită;2-3 căni pe zi,de consumat mai ales în caz de tuse uscată.

Bronşită leacuri din iarbă mare. Infuzie din 30 g rădăcină la un litru de apă,de consumat într-o zi.

Tei. Ceaiul de tei fluidifică secreţiile bronşice;de consumat 2-3 căni pe zi.

Bronşită leacuri - Clasicele cataplasme

Cu făină de muştar.Se face o pastă densă din 50 g făină de muştar (de preferinţă,muştar negru) şi apă călduţă. Se pune într-un săculeţ de pânză sau o şosetă,care se leagă apoi la gură,se aplică pe piept,se acoperă cu mai multe prosoape şi flanele. Făina de muştar se obţine prin râşnirea boabelor de muştar,care se găsesc la orice Plafar.

Mierea de tei – efect expectorant!

Mierea de tei este un remediu eficient pentru tratarea tusei specifice bronşitei. Are efect expectorant,calmant şi antiinflamator. Se foloseşte ca atare sau în combinaţie cu ceaiuri/siropuri.

Bronşită leacuri - Siropuri cu efect rapid

Siropurile din muguri de pin şi muguri sau conuri de brad sunt remedii rapide pentru combaterea tusei cauzate de bronşită.

Muguri de pin sau de brad. Mugurii de brad se culeg la începutul lui iunie,atunci când sunt de culoare verde-deschis. Un kilogram de muguri spălaţi bine se pune la fiert în 2 l de apă,timp de o oră;lichidul răcit se strecoară,şi se pune la fiert din nou,împreună cu zahărul (în proporţie 1 la 1) şi zeama de la o jumătate de lămâie. Se lasă să fiarbă până ce lichidul capătă consistenţa dulceţii şi culoare maroniu-roşcată.

O altă variantă de sirop poate fi preparată cu miere:după ce lichidul de la prima fierbere a fost strecurat,se adaugă miere (o parte de miere la trei părţi sirop). Se consumă 6 linguriţe de sirop pe zi.

Bronşită leacuri din conuri de brad. Reţeta siropului din conuri de brad (culese prin luna mai,iunie) este,în mare,la fel ca aceea pentru muguri de pin. Lichidul rezultat este însă mult mai bogat în principii active.