Ceaiuri benefice pentru sistemul respirator

2 tea 1132529 1920 jpg jpeg

Trecerea de la un sezon la altul, marcată de scăderea – adesea bruscă- a temperaturilor ne predispune la răceli şi alte afecţiuni respiratorii. Calea cea mai simplă de a le face faţă este prevenţia, întărindu-ne imunitatea şi sistemul respirator.

Lemnul-dulce îţi întăreşte imunitatea

Rădăcina de lemn-dulce este cunoscută drept un stimulet al sistemului imunitar, cu acţiune antibacteriană. Studii ştiinţifice au arătat că această plantă creşte generarea şi activitatea globulelor albe, stimulează producţia de interferon din corp şi intensifică formarea de anticorpi.

Gustul plăcut şi dulce a determinat includerea sa în amestecuri de ierburi mai puţin agreate, astfel încât ceaiul preparat să fie acceptat atât de adulţi, cât şi de copii. O ceaşcă de ceai cald din lemn-dulce îţi calmează gâtul iritat, tusea, şi te ajută să expectorezi mai uşor atunci când ai bronşită. Este recomandat să consumi între 1-2 căni pe zi înainte de mesele principale, încă de la primele semne ale răcelii sau preventiv, dacă ştii că eşti vulnerabil în perioada schimbărilor de temperatură. Pune ½ sau 1 linguriţă de pudră de rădăcină în aproximativ 240 ml de apă, lasă pe foc până dă în clocot, apoi strcoară.

Pătlagina, o plantă panaceu

Proprietăţile calmante şi antiinflamatoare ale pătlaginei sunt cunoscute încă din bătrâni. Ceaiul din această plantă are rol de fluidificare a secreţiilor mucoase, de cicatrizare, antibacterian, emolient, antiinflamator şi chiar diuretic. Ceaiul de pătlagină combinat cu cel de cimbru ajută la tratarea tusei şi a bronşitelor. Totodată, sprijină sistemul imunitar prin proprietăţile sale antioxidante. Prepară o infuzie, turnând apă clocotită peste o linguriţă de plantă uscată şi lasă 5-7 minute la infuzat. Strecoară şi bea 2-3 căni pe zi.

Potbalul, planta care ,,alungă tusea“

Potbalul este printre primele plante care înfloresc primãvara devreme, în luna martie, florile având culoare galbenă. Frunzele de potbal erau cunoscute în vechime ca remediu natural pentru calmarea tusei. Sunt foarte apreciate datorită proprietăţilor expectorante, emoliente, antispastice şi fluidifiante. Ajută în caz de astm bronşic, tuse, laringite.

Poţi prepara un ceai din 6-10 g de frunze peste care torni 500 ml apă clocotită. Lasă la infuzat 5 minute, apoi strcoară. Se beau 1-2 căni pe zi. Atenţie! Ceaiul de podbal nu este recomandat în sarcină, alăptare, boli cardiace şi hapatice. Nu se foloseşte concomintent cu medicamente pentru inimă sau hipertensiune.

Ceapa, aliatul cel mai preţios pentru apărarea sistemului respirator

Despre virtuţile uimitoare ale cepei s-au scris multe pagini în medicina populară. Se ştie, de exemplu, că în zonele unde consumul de ceapă crudă este mare, bolile cardiace sunt la un nivel foarte scăzut. Lista bolilor în care ceapa se dovedeşte a fi benefică este destul de mare, începând cu stările gripale, reumatism, boli pulmonare, afecţiuni ale sistemului nervos.Tot ceapa este de ajutor în tratarea bronşitelor, a astmului bronşic, a răguşelii şi în combaterea tusei.Datorită compoziţiei bogate în fructoze, vitaminoze (C, complex B, E, săruri de Ca, Mg, K), uleiuri volatile, ceapa are proprietăţi antiseptice, antimicrobiene şi expectorante. Poţi prepara un ceai foarte simplu: fierbe o ceapă în jumătate de litru de apă pentru 10-15 minute, strecoară, lasă puţin la răcit şi adaugă miere.

Mai citeşte şi: Ce să mănânci pentru un sistem imunitar puternic în sezonul virozelor

Scaiul vânăt luptă cu microbii

Scaiul vânăt este un remediu excelent în calmarea acceselor de tuse. Are efect antiinflamator, reducând senzaţia de disconfort, precum şi efect antiseptic, reuşind astfel să distrugă microbii din căile respiratorii. Asociat cu frunze de pătlagină şi cimbrişor calmează rapid tusea convulsivă şi tusea provocată de bronşită.  Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de scai vânăt la 250 ml apă clocotită, plus 50 g miere. Amestecă bine. Administrează ceaiul cald spre fierbinte. Acest ceai este recomandat, în special în caz de bronşită acută.

Mai citeşte şi: Soluţii naturale pentru anxietate

Sursă foto: pixabay.com



Recente

Tarta de afine  Sursa foto shutterstock 1806091114 jpg
clickpentrufemei (3) jpg
Chec cu dovlecei  Sursa foto shutterstock 110261372 jpg
2897 jpg
Cheesecake cu lamaie la pahar  Sursa foto shutterstock 464383022 jpg
wooden bowl with raw red long grain jasmine white rice rough background jpg
Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg