Cel mai bun tonic pentru ficat
Dacă încă nu ai inclus oţetul de orez în alimentaţie, îţi lipseşte un ingredient fără calorii, care este foarte aromat şi oferă o serie de beneficii pentru sănătate.
Oţetul de orez este un produs derivat din orezul fermentat, popular în principal în ţări asiatice precum Coreea, Vietnam, Japonia şi China. În timp ce fiecare dintre aceste ţări are versiuni puţin diferite de oţet de orez, componentele de bază sunt aceleaşi. În special, oţetul fabricat în Asia este mai puţin acid decât cel din alte ţări ale lumii, motiv pentru care este mai des folosit în bucătărie.
Datorită structurii chimice unice, oţetul de orez este utilizat în multe mâncăruri, aplicaţii medicinale şi chiar produse de curăţat. Furnizarea bogată de ingrediente active şi compuşi potenţial beneficii îl face un excelent adaos la orice regim alimentar sănătos. În plus, oţetul de orez este cunoscut pentru că scoate în evidenţă aroma naturală a anumitor alimente în felurile de mâncare, adică este adesea adăugat ca o completare culinară la masă.
Beneficiile oţetului de orez:
Deşi majoritatea oamenilor se gândesc la oţetul de orez exclusiv din punct de vedere al gătitului, oferă şi o serie de beneficii pentru sănătate, cum sunt stimularea imunităţii, reglarea tensiunii arteriale, prevenirea infecţiilor şi detoxificarea organismului, printre altele.
Previne afecţiunile dermatologice
Acest oţet poate fi aplicat direct pe piele, în special când este amestecat cu ulei esenţial de arbori de ceai. Acţionează ca un astringent, redând tegumentului fermitatea şi prevenind anumite infecţii, în timp ce îi redă strălucirea.
Întăreşte sistemul imunitar
Oţetul de orez este sursă importantă de aminoacizii, care au capacitatea de-a întări sistemul imunitar şi de-a reduce activitatea radicalilor liberi.
Previne problemele cardiovasculare
Cercetările recente au arătat că oţetul de orez poate încetini depunerea colesterolului pe peretele arterelor şi vaselor de sânge, prevenind afecţiuni precum ateroscleroza, infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebrale.
Îmbunătăţeşte digestia
Unul dintre ingredientele active, cum este acidul acetic, prezent în oţetul de orez, este capabil să atenueze inflamaţia din intestin, stimulând în acelaşi timp mişcarea peristaltică şi tranzitul intestinal.
Acţionează ca un tonic
Timp de secole, oţetul de orez a fost folosit în Japonia ca tonic pentru ficat. Se crede că stimulează funcţia detoxifiantă a acestui organ şi îmbunătăţeşte funcţionarea normală a sarcinilor ficatului.
Îmbunătăţeşte nivelul de energie
Aminoacizii şi alte ingrediente active prezente în oţetul de orez ajută organismul să lupte împotriva oboselii şi oferă un stimul metabolismului. Folosind acest oţet în salata pe care o mănânci la prânz, vei oferi un stimul energiei de care ai nevoie pentru după-amiază.