Cum gestionezi durerea

1 81273 original jpg jpeg

Nu e niciodată uşor să gestionezi durerea. Dacă durerea temporară o mai duci cum o mai duci, durerea cronică e mai greu de gestionat. Fie că e o durere mică, dar constantă, sau o durere agonizantă, durerea cronică interferează cu activităţile tale zilnice şi te încetineşte sau te reţine din a ţi le îndeplini. E bine să găseşti un remediu natural, care să nu producă efecte adverse.

Mai ales că vorbim, în lumea asta a noastră, de o adevărată adicţie de medicamente opioide.

Sincronizarea interpersonală

Atingerea ne apropie de oameni şi, de asemenea, atenuează durerea. Dovada e simplă şi stă în rezultatele unor studii serioase, care au demonstrat că, atunci când aveau dureri crunte, faptul că-şi ţineau partenerul de mână le sincroniza ritmul cardiac şi pe cel respirator cu cel al partenerului, lucru care se traducea printr-o atenuare a senzaţiei de durere.

Fenomenul se numeşte sincronizare interpersonală şi le ajută mai ales pe mamele aflate în travaliu, în camera de naştere.

Condimentarea cu turmeric

Minunatul condiment galben e un antiinflamator puternic dar specialiştii recomandă ca acesta să nu fie consumat sub formă de capsule sau extracte, pentru simplul motiv că nu poţi fi niciodată sigur de ce conţin ele. Aşa că opţiunea pentru condimentul în stare naturală e cea mai sigură. El poate fi combinat cu ghimbirul (care are şi el acţiune antiinflamatoare) şi, împreună, chiar ajută la disiparea durerii.

Alăptatul

După o naştere prin cezariană, cele mai mari dureri apar a doua zi de la incizie. Durerile acesteia pot fi atenuate prin alăptarea bebeluşului. Din fericire, nu se nasc cu dinţi, deci încă nu ştiu să muşte, doar ca să te vadă tresărind, dar asta nu te scapă de ragade (se inflamează areolele mamare). Oricum ai da-o, alăptarea induce în creierul mamei eliberarea de serotonină, hormonul fericirii, care are efecte analgezice.

Un somn de noapte odihnitor

Studiile pe animale au relevat că lipsa somnului poate să intensifice durerea, de asemenea, şi studiile pe oameni au arătat acelaşi lucru. Calitatea somnului, spun neurologii, influenţează mult modul în care e simţită durerea. Un somn de cel puţin 7 ore pe noapte e, probabil, cel mai bun prieten al tău când vine vorba de gestionarea unor dureri constante.

Meditaţiile

Tot mai multe studii privind durerea arată că a fi atent asupra ei, a-i acorda toată atenţia, a te concentra pe durere, adică a fi prezent în durere, poate s-o atenueze.

Intensitatea durerii este dată de conotaţia psihologică negativă – am fost educaţi că durerea e un lucru rău – astfel că tindem să credem că avem dureri mai mari decât sunt, de fapt. Gestionarea durerii, din acest punct de vedere, implică să te concentrezi pe ceea ce simţi în momentul prezent, iar explicaţia neurologilor este că acest lucru detensionează emoţional – cu alte cuvinte multă intensitate resimţită artificial din cauze psihologice e înlăturată. Nu e nimic paradoxal aici – pe măsură ce ne concentrăm pe senzaţia de durere uităm de factorul emoţional, psihologic, care o intensifică artificial.

Ţine în braţe a unui copil

Bebeluşii care sunt ţinuţi la pieptul adulţilor, mai ales dacă sunt piele pe piele, nu mai resimt durerea – sunt studii care au remarcat asta. De asemenea, purtatul în braţe al copiilor are un efect euforic nu doar asupra copilaşului, ci şi asupra părintelui (adultului) care-l duce. Acest lucru e în strânsă legătură cu eliberarea de serotonină în creier, care induce această euforie pe care toţi părinţii o cunosc.



Recente

pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg