Cum să-ţi menţii urechile curate în mod corect şi mai mult timp

Este normal să ai puțin cerumen în urechi şi nu este nevoie să te străduieşti să-l îndepărtezi, pentru că este eliminat în mod natural. Uite cum ar trebui să-ţi cureţi urechile şi să te ţii departe de probleme de auz!

image

Cerumenul sau ceara care se formează la nivelul urechilor are rolul său. Protejează de eventuale infecţii canalele auditive extern şi intern. Toți ne dorim să avem urechile curate, dar dacă apelezi la beţişoare, s-ar putea să-ţi răneşti interiorul urechilor. Există multe alte moduri simple de a-ţi asigura curăţenia şi sănătatea urechilor.

Renunţă la curăţarea interiorului urechilor

Poate fi tentant să-ţi cureți interiorul urechilor, dar acest lucru ar putea să-ţi facă mai mult rău. Concentrează-te mai bine numai pe partea exterioară și, cu excepția situaţiei în care lucrezi într-un mediu murdar sau cu mult praf, este de ajuns să faci un duș în fiecare zi și să cureţi exteriorul urechilor și în spatele lor. Este suficient pentru a-ţi menține urechile sănătoase.

Uită de beţişoarele de urechi

Beţişoarele de urechi par cel mai simplu și rapid mod de a scăpa de cerumen, dar pot face exact opusul. Îţi pot irita canalul auditiv, pentru că nu fac decât să împingă ceara mai mult în interior, ceea ce o face dificil de îndepărtat. Spală urechile cu puțin săpun și usucă-le cu un prosop.

Vezi și: Semne date de urechi care indică lipsa de vitamina D. Care sunt riscurile ignorării carenţei alimentare?

Un strop de ulei de măsline

Despre uleiul de măsline se ştie că are efecte benefice pentru sănătate, că hidratează pielea și protejează împotriva afecțiunilor cardiace. Te-ar putea ajuta și să-ţi menții urechile curate mai mult timp dacă pui o picătură de ulei de măsline în fiecare ureche o dată pe săptămână. Acesta va înmuia cerumenul și favorizează eliminarea lui în mod natural.

Bea mai puţină cafea

Chiar dacă ţi se pare că nimic nu te poate ajuta să te trezești dimineața mai bine decât o ceașcă de cafea fierbinte, ar fi indicat să te rezumi la aceasta. Consumul în exces de cafea poate influenţa formarea de cerumen. Dacă vrei să reduci riscul de acumulare de ceară şi de dopuri în urechi, încearcă să reduci treptat consumul de cofeină.

Citește și: Ce înseamnă dacă îţi "ţiuie" urechile

Hidratează-te bine

Acoperirea necesarul zilnic de apă este esențială pentru sănătate şi pentru menținerea unor urechi curate. Hidratarea stimulează canalele auditive, ajutând la curățarea acestora. Dacă bei suficientă apă, corpul va putea elimina în mod natural cerumenul.

FOTO: Shutterstock