Greşelile de igienă a urechilor care te poate costa auzul
Există diverse produse disponibile pentru a îndepărta ceara de urechi, cum ar fi beţişoarele sau spray-urile. Gândeşte-te de două ori înainte de a folosi ceva nepotrivit dacă vrei să nu ai probleme de auz!
Un expert avertizează că metodele de curățare a urechilor cel mai frecvent folosite ar putea face mai mult rău. „Multe persoane nu sunt conștiente că obiceiurile lor zilnice le-ar putea compromite calitatea auzului lor”, a afirmat audiologul britanic Katie Ogden care a atras atenţia asupra unuia dintre cele mai periculoase practici de igienă a urechii.
Beţişoarele de urechi pot afecta auzul
Micile bețișoare cu vată pentru curăţarea urechilor par inofensive şi sunt folosite de 96% din oameni pentru a scăpa de cerumen, ceara din interiorul urechilor, dar pot fi dăunătoare. Audiologul Ogden explică: „Pot face mai mult rău, pentru că împing ceara mai adânc în ureche, ducând la acumularea de cerumen în interiorul canalului auditiv. În unele cazuri, pot provoca leziuni ale urechii interne, vertij, surditate și chiar paralizie facială”.
Este posibil ca auzul să fie pierdut treptat, fără alte semne de avertizare. În unele situaţii, apar şi alte simptome: dificultatea de înțelegere a ceea ce ţi se spune, mai ales de percepere a consoanelor, estomparea zgomotelor de fond, nevoia de a mări volumul la radio sau televizor.
Lumânările terapeutice pot leza timpanul
O altă tendință de îndepărtare a cerumenului este reprezentată de lumânările terapeutică pentru urechi. Se spune că acestea au efect de aspiraţie şi că extrag ceara din urechi. Cu toate acestea, expertul britanic atrage atenţia că acest lucru poate duce și la pierderea auzului: „Nu numai că această metodă poate duce la arsuri, dar ceara lumânării poate chiar să ajungă în ureche, înfundând canalul și afectând auzul”. Metoda a dus în repetate rânduri la perforarea timpanelor şi pierderea auzului.
Apa oxigenată poate inflama urechea
Audiologul Ogden a mai vorbit de o metodă populară de curăţare a urechilor care afectează sănătatea auditivă: aplicarea de apă oxigenată: „Utilizarea excesivă a apei oxigenate pentru a înmuia ceara și pentru a o îndepărta nu numai că poate provoca iritații ale pielii din interiorul urechii, poate fi abrazivă, inflamează urechea internă și dă dureri”.
Cât de des ar trebui să-ţi cureţi urechile?
În majoritatea cazurilor, este mai bine să nu cureţi interiorul urechilor. Acestea produc cerumen, o ceară care captează particule;e de murdărie și praf înainte de a ajunge în părțile sensibile ale urechii interne. Secreția aceasta are şi proprietăți antimicrobiene. Cea mai mare parte iese singură, de aceea trebuie să te concentrezi doar pe curăţarea părţii externe a urechilor. Este de ajuns să le ştergi cu un prosop după duşul zilnic sa la nevoie. Ai putea folosi şi beţişoare cu vată, dar numai pentru partea exterioară. Este inutil şi chiar periculos să cureţi interiorul.
Producția excesivă de cerumen devine o problemă atunci când provoacă dureri, când opturează canalul auditiv și dă probleme de auz. Rezistă tentaţiei de a încerca să rezolvi problema cu beţişoare, spray-uri sau metode naturiste. Cel mai bine este să apelezi la un medic ORL pentru aspirarea dopului de cerumen.
FOTO: Shutterstock