Inflamațiile pot fi calmate cu remedii din ierburi şi alimente
Inflamaţiile care persistă, numite şi cronice, pot conduce la apariţia unor boli precum diabetul zaharat. Evită-le cu ajutorul alimentelor şi ierburilor aromatice cu efect antiinflamator!

Pentru a lupta împotriva inflamaţiilor care apar în organism, pe lângă tratamentul medicamentos, nu uita să iei zilnic ierburi aromatice, condimente şi alimente care le reduc! Inflamația este modalitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor și de a se vindeca. Totuşi, dacă scapă de sub control sau persistă, ajunge să se cronicizeze şi să declanşeze boli mai grave. Aici intervin remediile naturale care combat inflamaţia fără reacţii adverse.
Scorţişoara de tip Cassia
O analiză a 12 studii cu privire la efectele consumului de scorţişoară a constatat că administrarea a minimum 1 500 mg de scorțișoară zilnic timp de până la trei luni şi jumătate a redus semnificativ inflamaţiile şi a crescut nivelul de antioxidanți. Scorțișoara de tip Cassia, cea mai la îndemână, a redus nivelurile ambilor markeri inflamatori, CRP şi MDA. Nu întâmplător a fost apreciată de mii de ani pentru proprietățile ei. Totuşi, în cantitate mare, poate fi periculoasă. Soiul Cassia are niveluri ridicate de cumarină, substanţă corelată cu leziuni hepatice dacă este luată în exces.
Info
Doza zilnică tolerabilă de scorțișoară pentru un adult este de 0,05 mg pe kilogram corp, circa o linguriţă (2,5 grame)
Ghimbirul, turmericul şi cuişoarele
Aceste trei condimente sunt eficiente contra inflamaţiilor. Ghimbirul şi turmericul, numit şi curcumă, sunt asociate în pudra de curry, un condiment indian, uşor de utilizat. Acesta conţine capsaicină, o substanţă antiinflamatoare responsabilă şi pentru gustul picant. Aceeaşi capsaicină se găseşte şi în ardeiul iute. Este de reţinut că aceste remedii nu trebuie folosite dacă ai probleme digestive, mai ales stomacale.
Citește și Cum
te ajută Ayurveda să lupți cu inflamațiile din corp
Rozmarinul, bogat în polifenoli
Pune cu generozitate rozmarin măcinat în salate, peste cartofii natur, fripturi din carne de pui sau peşte. Rozmarinul, plantă originară din regiunea mediteraneană, îţi aduce un plus de acizi fenolici cu acţiune antiinflamatoare şi flavonoide care frânează dezvoltarea anumitor tipuri de cancere. Cercetările au sugerat că poate ajuta la reducerea inflamației datorită conținutului ridicat de polifenoli, acid rosmarinic și acid carnosic. Un studiu la care au participat persoane cu osteoartrită a constatat că acelea care au băut zilnic ceai bogat în acid rosmarinic au scăpat de durere şi rigiditate, au avut o mobilitate mai bună a genunchilor.
Sulfina reduce inflamația
Când ai de suferit din cauza inflamațiilor cauzate de varice sau de hemoroizi, încheie mesele principale cu ceai sau tinctură de sulfină care favorizează microcirculația și scade permeabilitatea vaselor de sânge capilare. Efectele sunt reducerea inflamaţiei, fluidizarea sângelui și a intensității durerilor. Contra varicelor sunt recomandate cataplasmele cu sulfină. Amesteci cinci lingurițe de pulbere de sulfină cu puțină apă călduță până obții o pastă. O aplici pe zonele dureroase, acoperi cu tifon și o îndepărtezi după o oră.
Rodia are și efect antioxidant
Puterea ei antiinflamatoare este strâns legată de conţinutul ridicat de fibre, vitamina C şi flavonoide, substanţe care au şi efect antioxidant. Poţi adăuga rodie în salate, o poţi consuma ca atare sau stoarce pentru a obţine un suc dulce-acrişor. Aceasta poate fi o variantă bună de a profita de beneficiile rodiei în cazul în care o ocoleşti din cauza sâmburilor ei.
Nucile luptă cu febra și durerile
Bogate în vitamina E, nucile acţionează contra radicalilor liberi, reducând inflamaţiile. Când vrei să cumperi nuci, ia-le întotdeauna în coajă! Aceasta protejează miezul bogat în acizi graşi Omega-3 care se opune reacţiilor inflamatoare ale organismului, febră, durere, roşeaţă.
Ţelina, efect antiinflamator
Ultima legumă la care te-ai gândi că are efect antiinflamator ar fi ţelina? Ei, bine, banala ţelină este şi ea de ajutor în caz de inflamaţii, deoarece, la fel ca rozmarinul, conţine acizi fenolici. Efectul lor este să blocheze acţiunea prostaglandinelor rele, substanţe naturale care provoacă tumefierea.
Vezi și Alimentele
care cresc pe nesimţite riscul de inflamaţii în corp. Pe unele le consumi
zilnic
Menta calmează durerile
În colecistite, când secreţia biliară nu-şi mai poate continua drumul firesc, inflamaţia provoacă dureri intense în partea dreaptă. Un antiinflamator natural util în această situaţie este tinctura de mentă. Amestecă 30 de picături de tinctură cu 50 ml de apă şi ia-le de trei ori pe zi.
Ceapa oprește inflamațiile
Radicalii liberi, corelaţi cu stresul, alimentaţia nesănătoasă favorizează cronicizarea inflamaţiei. Cum inflamaţia poate să devină problematică dacă ajunge în stadiul cronic, introducerea în dietă a cepei poate opri sau încetini acest proces. Se datorează antioxidanţilor pe care îi conferă, seleniu, vitamina C.
@shutterstock



































