Dacă faci acest lucru noaptea, rişti să faci o inflamaţie cerebrală

Inflamația poate fi provocată nu doar de o dietă nesănătoasă, ci şi de ceea ce faci noaptea. Când o inflamație devine cronică, poate face ravagii asupra sănătății tale, creşte vulnerabiltatea la boli și provoacă anumite complicații în corp.

1 insomnie jpg jpeg

Experții avertizează că un obicei nesănătos din timpul nopţii te predispune la apariţia unei inflamaţii a creierului. Când inflamația devine prea mare și persistă, sistemul imunitar continuă să pompeze celule albe din sânge care prelungesc procesul. Sistemul imunitar rămâne activ pe termen lung, determinând celulele albe din sânge să atace țesuturile sănătoase. Acest proces te poate predispune la o gamă largă de afecțiuni grave. Inflamația cronică a fost asociată cu bolile de inimă, cancerul, diabetul, artrita și bolile intestinale.

Acest obicei îţi provoacă inflamarea creierului

Potrivit oamenilor de ştiinţă americani de la Universitatea Harvard, mulți dezvoltă o inflamație a creierului dacă nu reușesc să doarmă suficient noaptea. Un raport apărut recent în publicaţia „Trends in Neurosciences” susține că, indiferent dacă încerci să te odihneşti mai mult după somnul pierdut, efectele negative nu pot fi anulate.

Pe termen lung, privarea de somn provoacă efecte negative care persistă mult timp după ce a fost stabilit un program de somn sănătos.

Vezi și: Câte ore este bine să dormi, în funcţie de vârstă

Chiar şi o singură noapte pierdută te poate afecta

În timpul somnului, tensiunea arterială scade și vasele de sânge se relaxează. Când somnul este restricționat, tensiunea arterială nu scade așa cum ar trebui, ceea ce ar putea forţa celulele din pereții vaselor de sânge să activeze inflamația. Lipsa somnului ar putea modifica răspunsul la stres al organismului.

Privarea de somn poate cauza probleme la nivelul sistemului glimfatic care are sarcina de a elimina proteinele beta-amiloide din creier. În fazele profunde de somn, lichidul cefalorahidian trece prin creier şi elimină proteina beta-amiloid legată de deteriorarea celulelor creierului. Fără un somn bun, acest proces este mai puțin minuțios, permițând proteinelor să se acumuleze și să se dezvolte inflamația.

Citește și: Povestea omului care nu a dormit timp de 40 de ani. Din ce cauză?

Chiar şi o singură noapte pierdută poate menține nivelurile de beta-amiloid mai ridicate decât de obicei. Când devine un obicei să dormi puţin sau să pierzi nopţile, se ajunge la scăderi ale integrității structurale, dimensiunii și funcției unor regiuni ale creierului, ca talamusul și hipocampul, vulnerabile la daune în fazele incipiente ale bolii Alzheimer.

 „Se instalează un cerc vicios. Acumularea de beta-amiloid în lobul frontal al creierului începe să afecteze somnul. Această deteriorare îngreunează atât somnul, cât și păstrarea și consolidarea amintirilor”, au declarat experții de la Harvard.

CPF JPG