Leacuri contra psoriazisului

1 79042 original jpg jpeg

Mii de români suferă de psoriazis. Boala evoluează în pusee şi se caracterizează prin apariţia, pe piele, a unor plăci roşii, cu aspect solzos, însoţite de mâncărimi. Poate să afecteze şi articulaţiile. Simptomele caracteristice pot fi alinate cu o dietă potrivită şi cu leacuri naturiste.

Aproximativ 3% din populaţie suferă de psoriazis, femei şi bărbaţi în egală măsură. Boala cronică inflamatorie se bazează pe o reacţie autoimună (sistemul imunitar atacă celulele şi ţesuturile sănătoase din organism). Atât factorii genetici sunt responsabili de apariţia ei, cât şi elemente din viaţa de zi cu zi – stresul, anumite medicamente, infecţiile şamd. Afecţiunea nu este contagioasă.

Coada-şoricelului îndepărtează scuamele

Utilizată extern, infuzia de coada-şoricelului are efect calmant, antiinflamator şi dezinfectant în diverse afecţiuni ale pielii. Compresele cu ceai sunt indicate pentru îndepărtarea scuamelor - straturile superficiale de piele, care se desprind la suferinzii de psoriazis. Infuzează o lingură de plantă în 250 ml apă clocotită, lasă 5 minute şi aplică comprese pe zonaele cu probleme.

Uleiul de chimen negru, efect emolient

În uz extern, uleiul de chimen negru e bun contra psoriazisului, având efect de înmuiere a pielii, uşurând îndepărtarea scuamelor şi reducând senzaţia de mâncărime. Pune câteva picături pe zonele cu probleme şi masează uşor, până ce uleiul intră în piele.

Nămolul sapropelic alină neplăcerile

O cură balneară cu apă sărată şi nămol sapropelic, bogat în substanţe organice, reduce efectele negative ale psoriazisului. Tratamentul constă în împachetări cu nămol şi în băi cu apă sărată. Staţiunile în care se fac astfel de proceduri sunt Sovata şi Techirghiol.

Brusturele, rol calmant

Taninii din compoziţia rădăcinii de brustur sunt un excelent antiinflamator natural, calmează iritaţiile locale şi mâncărimile. Prepară un decoct astfel: fierbe 2-3 linguri de rădăcină mărunţită în 500 ml apă, 5 minute, apoi acoperă, lasă 5-10 minute şi strecoară. Foloseşte lichidul astfel obţinut sub formă de comprese, aplicate pe zonele cu probleme, când boala are pusee – dar fără a depăşi 8 zile de tratament. În uz intern, cura cu brusture are rol depurativ. Bea 2-3 căni pe zi de ceai, obţinut astfel: lasă la infuzat 1-2 linguriţe de rădăcină la o cană cu apă clocotită.

Cură cu uleiuri esenţiale

O reţetă de leac este următoarea: amestecă o picătură de ulei esenţial de arbore de ceai cu o picătură de ulei esenţial de cedru. Diluează amestecul în 10 ml ulei vegetal de jojoba şi aplică pe zonele cu probleme. Poţi obţine un remediu asemănător dacă amesteci 40 de picături de ulei de arbore de ceai cu 20 de picături de ulei de lavandă pură, 20 picături de ulei de cedru şi 40 de picături de extract uleios de gălbenele. Totul se combină cu 100 ml de ulei de jojoba. Aplică remediul în fiecare seară, evitând mucoasele.

Sfat CPF

Înainte de a folosi pe piele uleiuri esenţiale, aplică o cantitate foarte mică în pliul braţului şi urmăreşte dacă nu se produc reacţii alergice (roşeaţă, iritaţie).

.