Pastele reîncălzite îngraşă mai puţin? Ce spun experţii în nutriţie

Un studiu științific a atras atenţia că pastele consumate reîncălzite ar îngrăşa mai puțin decât acelea proaspăt gătite.

image

Pastele sunt adesea preparatul clasic pentru prânz sau cină. Profită de weekend şi pregăteşte o masă cu paste în jurul cărora să se adune toată familia! Dacă ai rude care îşi fac griji pentru siluetă şi ocolesc pastele de teama că pot îngrăşa, trebuie să ştie că un studiu a arătat că pastele reîncălzite nu au acest efect.

După răcire, pastele nu cresc glicemia la fel de mult

Cercetarea, realizată de o echipă de oameni de ştiinţă britanici condusă de Denise Robertson, nutriționist senior la Universitatea din Surrey, a măsurat nivelul zahărului din sânge după consumarea unui castron de paste timp de trei zile. Conform Healthyfood.com, masa le-a fost servită diferit de fiecare dată: caldă şi proaspătă gătită în prima zi, răcită în ziua a doua, răcită și reîncălzită în ziua a treia.

Nivelurile de zahăr din sânge ale participanților au fost măsurate la fiecare un sfert de oră timp de provocat cea mare creștere a nivelului de zahăr din sânge. Pastele răcite au produs o creștere puțin mai mică. Rezultatul surprinzător a fost obţinut în urma consumului de paste reîncălzite care au redus cu 50% creşterea rapidă a zahărului din sânge după masă.

Te-ar mai putea interesa: Cele mai bune preparate cu paste pentru slăbit

De ce se comportă amidonul ca fibrele după răcirea alimentelor care-l conţin?

Cercetătorii au obsevat că amidonul prezent în paste se descompune atunci când aceste alimente sunt gătite în apă. Când sunt răcite, însă, structura se reorganizează, iar amidonul devine rezistent şi nu mai este ușor descompus la nivel intestinal. Amidonul se comportă ca fibrele.

Doctorul în știință și tehnologie Miguel Ángel Lurueña susţine şi el această observaţie, după cum a explicat într-o postare pe pagina sa de Twitter: „Când este gătit, amidonul pe care îl conțin unele alimente se hidratează și gelatinizează. Când se răcește, suferă o retrogradare. Se cristalizează și este mai greu de metabolizat: se comportă ca fibrele”.

Vezi şi: Cum să prepari pâinea care nu îngraşă. Principiile Psiho-Dietei

În ciuda acestor studii, nu este confirmat cu certitudine că pastele reîncălzite nu îngrașă. Totuşi, dacă s-ar face o diferență între consumul de paste reîncălzite față de pastele proaspăt gătite, s-ar putea spune că acelea răcite și reîncălzite nu cresc aportul caloric la fel de mult.

FOTO: PixabayRecente