Paste cu sos pesto. Sunt gata în 20 de minute!

Sosul pesto de casă cu paste alcătuiesc un preparat care te face să savurezi gustul deosebit de busuioc. Acest sos se potriveşte bine nu doar cu paste, ci şi cu cartofi copți, pizza sau pâine.  

image

Pastele cu sos pesto sunt potrivite pentru familii, sunt gata rapid şi nu necesită prea multe ingrediente. Majoritatea rețetelor cu pesto necesită parmezan, dar poţi pune şi alte tipuri de brânzeturi, dacă vrei să încerci mai multe variante până o găseşti pe cea pe care o preferi cel mai mult. Pentru sosul pesto mai ai nevoie de busuioc, o plantă aromatică. Dacă nu ai mai folosit până acum, pune mai puţin busuioc şi completează cu spanac. Va fi mai puţin intens.

Dacă vrei să păstrezi sosul pesto la congelator, omite brânza. Tapetezi o tavă pentru gheață cu folie alimentară și o umpli cu sos. Congelezi și, la nevoie, ai gata preparat sosul la care mai rămâne doar să adaugi parmezanul ras.

Ce este sosul pesto?

Originar din Genova, Italia, pesto își trage denumirea de la termenul italian „pestare”, care înseamnă „a zdrobi”. Timp de sute de ani, pesto a fost făcut prin pisarea ingredientelor într-un mojar și un pistil. Datează din epoca romană, când genovenii zdrobeau nucile cu ierburi și usturoi.

Cea mai populară reţetă de sos pesto este cea cu busuioc, usturoi, seminţe de pin, ulei de măsline parmezan, dar sunt şi sosuri pesto cu roșii uscate sau cu varză.

Foloseşte busuioc proaspăt pentru sosul pesto

Busuiocul uscat este bun pentru aromatizarea sosurilor, supelor și a altor mâncăruri, dar aroma lui este foarte diferită de a busuiocului proaspăt. Este ideal să foloseşti frunze proaspete de busuioc pentru a face pesto. Caută frunze proaspete, de un verde crud, fără pete şi neofilite.

Ingrediente pentru două porţii

100 g paste fundițe 

50 g frunze proaspete de busuioc 

50 g frunze de spanac  

3 căței de usturoi 

50 g parmezan 

100 ml ulei de măsline 

20 g semințe de pin sau nuci 

sare 

piper 

Te-ar mai putea interesa: Paste cu ardei şi ton, perfecte pentru cină

Mod de preparare

Fierbi pastele în apă cu sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi le scurgi.

Combini frunzele de busuioc, cele de spanac, usturoiul, parmezanul, uleiul de măsline, semințele de pin sau nucile, sare și piper, după gust.

Vezi si: Greșeli pe care le poți face foarte ușor când gătești. Le știai?

Le pasezi în blender până când capătă consistența unui sos, pe care-l amesteci cu pastele. 

FOTO: Shutterstock