Plante care au grijă de stomac

1 78633 original jpg jpeg

Alimentaţia nesănătoasă, stresul, consumul de alcool, fumatul – toate acestea pot afecta aparatul digestiv. Disconfortul abdominal şi durerile pot fi alinate cu ajutorul leacurilor cu plante, însoţite de o dietă corespunzătoare.

Evită situaţiile tensionate şi stresul, deoarece amplifică durerile de stomac.

Pelinul combate balonarea

Pelinul, prin conţinutul său de subsanţe amare, stimulează digestia şi tratează durerile de stomac însoţite de balonare. Ceaiul de pelin se prepară prin infuzia unei linguriţe de plantă uscată într-o cană cu apă clocotită. Se beau 1-2 căni pe zi, maximum 3 zile. Tinctura se prepară din 20 g plantă mărunţită, lăsată la macerat 7 zile în 100 g alcool de 70⁰.

Sunătoarea, bună în gastrită

Sunătoarea este un remediu bun în gastrită şi ulcer gastric. Stimulează funcţia hepatică şi alină durerile de stomac. Infuzia de sunătoare se prepară din 2 linguri de plantă mărunţită la o ceaşcă cu apă clocotită. Se bea câte o lingură, după fiecare masă. Se poate folosi o infuzie mai slabă dintr-o linguriţă de plantă la o ceaşcă cu apă. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Coada-şoricelului calmează colicile

Coada-şoricelului are proprietăţi puternic antiseptice, ca cele ale muşeţelului. Se recomandă în diferite afecţiuni ale stomacului şi intestinelor. Calmează colicile, ajută la eliminarea gazelor şi restabileşte pofta de mâncare. Ceaiul se prepară prin infuzie, din 2 linguri de plantă la 500 ml apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.

Ghimbirul tratează ulcerul

Ceaiul din ghimbir se foloseşte la tratarea ulcerului. Se prepară dintr-o linguriţă de rădăcină de ghimbir măcinată la un litru de apă. Se fierbe timp de 30 de minute, se strecoară şi se răceşte. Se beau 3-4 pahare pe zi, în timpul mesei sau după masă. Se poate îndulci cu miere.

Obligeana stimulează secreţia gastrică

De la această plantă se folosesc sub formă de ceai şi tinctură tulpinile subterane, numite rizomi. Obligeana are proprietăţi sedative, analgezice şi se foloseşte ca stimulent al secreţiei gastrice, precum şi în diferite afecţiuni ale stomacului. De asemenea, ajută la controlul nivelului de stres. Ceaiul se prepară prin infuzie din 15 g rizom măruţit  în 200 ml apă. Se beau 3 linguri pe zi, câte una înaintea fiecărei mese. Din rizomi se mai obţine şi o tinctură, care se prepară prin macerarea, timp de 8 zile, a 20 g rădăcină mărunţită în 100 ml alcool de 70⁰.  Se pot lua de 2 ori pe zi câte 20 picături, înaintea meselor principale.