Remedii cu efect antibacterian

1 78547 original jpg jpeg

Farmacia naturii îţi pune la dispoziţie o mulţime de plante care au capacitatea de a combate bacteriile. Folosite sub formă de infuzii, tincturi, uleiuri esenţiale, sunt utile în bolile dentare, dermatologice, respiratorii, digestive şi urinare.

Infuzia de muşeţel

Banalul ceai de muşeţel, dar obţinut dintr-o cantitate mai mare de plantă, este o alegere foarte bună pentru vindecarea unei răni, a unei arsuri superficiale sau a unei eczeme. Gargara dezinfectantă cu infuzia concentrată o faci de 3 ori pe zi, când ai amigdalită, afte, gingivită, stomatită. La o cană cu apă pui 3 linguri de flori de muşeţel. Nu înghiţi ceaiul, doar clăteşte gura şi fă gargară 3-5 minute.  

Ceaiul de salvie

Proprietăţi antimicrobiene au şi frunzele de salvie. Elimină microorganisme ca salmonella, ciuperci precum Candida albicans.  Ca antiseptic se foloseşte sub formă de infuzie cu care se face gargară în gingivite, abcese dentare, afte bucale, leziuni cauzate de protezele dentare, amigdalite, răni superficiale. Ceaiul îl faci concentrat din 2 linguriţe de frunze şi 100 ml de apă.

Tinctura de hrean

Datorită acţiunii sale anbtibacteriene, tinctura de hrean este indicată în gingivite. O obţii din 20 g de rădăcină de hrean rasă peste care torni 100 ml de alcool de 70°C. Laşi la macerat 14 zile. Cu această tinctură diluată în puţin ceai de muşeţel faci tamponări locale. Remediul ameliorează şi simptomele parodontozei. În abcese dentare, aplici pe locul dureros tampoane de vată îmbibate în tinctură de hrean.

Uleiurile de pin şi eucalipt

Datorită efectelor antibacteriene, antifungice şi antiseptice, uleiurile esenţiale de eucalipt şi de muguri de pin sunt bune în situaţiile în care te confrunţi cu o infecţie urinară sau respiratorie. În laringite, faringite, răceli, pui 2-3 picături de ulei de eucalipt într-un vas cu 250 ml de apă fierbinte şi faci inhalaţii 15-20 de minute. Mugurii de pin conţin o substanţă numită pinosolvină, cu proprietăţi antibactriene. Pune 15 picături de ulei esenţial de muguri de pin într-un vas cu apă fierbinte, înfăşoară capul într-un prosop şi inhalează aburii degajaţi.

Pulberea de coada-calului, luată de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, are efect antibacterian şi este eficienă în caz de bronşită, când boala tinde să se cronicizeze.

Uleiul de oregano

Bacteriile vinovate pentru răceli, bronşite, afecţiuni respiratorii în general, pot fi combătute cu ajutorul leacurilor cu oregano. În răceli, faci inhalaţii cu 8 picături de ulei esenţial la un pahar cu apă fierbinte. Dacă suferi de infecţie urinară sau candidoză vaginală, te ajută băile de şezut: pui 1-2 picături de ulei într-un lighean cu apă caldă.

…ceaiul de muşeţel acţionează ca anestezic natural şi ca dezincfectant? Efectul se datorează unor substanţe active ca brionina, colina, camilina.