Remedii cu sfeclă roşie

1 78116 original jpg jpeg

 Leguma este un binecunoscut aliment-medicament, având proprietatea de a creşte cantitatea de hemoglobină din sânge şi de a regenera celulele hepatice.

Vitaminele A şi C, complexul de vitamine B, potasiul, manganul, magneziul, fosforul, iodul, calciul, fierul şi antioxidanţii sunt o parte din substanţele nutritive care se află în compoziţia sfeclei roşii. În stare crudă, doza zilnică recomandată de sfeclă roşie este de 100-150 de grame, în combinaţie cu alte rădăcinoase, cum ar fi morcovul, ţelina sau varza roşie. Este bine să mănânci sfecla roşie crudă sau coaptă doar până când furculiţa intră cu uşurinţă în ea. Dacă e gătită mai mult, îşi pierde substanţele nutritive.

Sfecla roşie este recomandată celor care suferă de afecţiuni cardiovasculare, în special de hipertensiune. Societatea Americană de Cardiologie recomandă introducerea în alimentaţie a sfeclei roşii, deoarece s-a constat că scade hipertensiunea cu 20% în 30 de minute.Trece o sfeclă mică prin storcătorul de fructe, apoi amestecă sucul obţinut cu o cantitate egală de miere. Bea sucul de trei ori pe zi, în cantităţi egale. Ţine cura cu suc de sfeclă roşie o lună, apoi fă pauză două săptămâni.

Betalaina, pigmentul care dă sfeclei nuanţa roşie, are rolul de a preveni oxidarea cristalelor de colesterol şi astfel acestea nu se mai depun pe pereţii vaselor de sânge. Cei care au probleme cu valorile crescute ale colesterolului pot mânca de trei ori pe săptămână salată de sfeclă roşie, amestecată cu alte crudităţi, sau pot bea câte un pahar de suc. Urmează remediul două luni.

Substanţele nutritive din sfecla roşie protejează celulele hepatice, contribuie la regenerarea lor şi stimulează buna funcţionare a ficatului. Sucul de sfeclă roşie este recomandat bolnavilor de hepatită, celor cu cancer hepatic sau persoanelor care au trecut prin şedinţe de chimioterapie. Sucul este bun şi în cazul suferinzilor de ficat gras. Stoarce o jumătate de sfeclă roşie, un morcov şi un măr şi bea sucul imediat.

Consumul în exces de sfeclă roşie crudă poate cauza greaţă.